Bram van Ojik wil terug de Kamer in

Een andere opvallende naam op de conceptkandidatenlijst van GroenLinks is historicus en columnist van onder andere NRC Zihni Özdil.

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik (R) en Kamerlid Jesse Klaver vorig jaar tijdens een persconferentie waarin Van Ojik aangaf op te stappen als fractievoorzitter.
Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik (R) en Kamerlid Jesse Klaver vorig jaar tijdens een persconferentie waarin Van Ojik aangaf op te stappen als fractievoorzitter. Bas Czerwinski / ANP

Bram van Ojik, die nog maar anderhalf jaar geleden het partijleiderschap van GroenLinks overdroeg aan Jesse Klaver, staat op de tiende plek op de kandidatenlijst die de partij zondagavond presenteerde.

Een even verrassende als uitzonderlijke stap voor de 62-jarige Van Ojik die in mei 2015 halverwege zijn termijn stopte als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Het betekent dat de leiding van de partij er kennelijk niet gerust op is dat de jonge Jesse Klaver (30) bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart op eigen kracht de klinkende verkiezingsoverwinning behaalt waar men op rekent.

De partij laat weten dat lijsttrekker Jesse Klaver Van Ojik zelf benaderd heeft omdat hij zijn ervaring denkt te kunnen gebruiken. Van Ojik liet Klaver weten dat hij voor zichzelf alleen een toegevoegde waarde ziet als het een grote fractie is. Dat verklaart dat hij op de tiende plek van de kandidatenlijst terecht is gekomen.

Met Van Ojik haalt GroenLinks in elk geval lange en brede Haagse ervaring terug

Met Van Ojik haalt GroenLinks in elk geval lange en brede Haagse ervaring terug. Hij zat begin jaren negentig ook al eens in de Kamer en werkte lange tijd voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakt Van Ojik eveneens geschikt om na de verkiezingen naar voren te schuiven om namens GroenLinks in een nieuw te formeren kabinet plaats te nemen. Ook dat kan een reden zijn hem nu al op de kandidatenlijst te zetten.

Een andere opvallende naam op de conceptkandidatenlijst van GroenLinks is historicus en columnist van onder andere NRC Zihni Özdil. Özdil hielp partijleider Klaver bij het schrijven van zijn laatste boek De empathische samenleving en staat op plek zeven. NRC treedt met Özdil in gesprek over de toekomst van zijn column.

In 2012 verloor GroenLinks zes van de tien zetels. Er was een rommelige lijsttrekkersverkiezing aan vooraf gegaan, tussen Jolande Sap en Tofik Dibi. Na het opstappen van Sap was het aan de ervaren en rustige Van Ojik om orde op zaken te stellen. Dat lukte hem snel.

Bij tussentijdse verkiezingen voor gemeenteraad, Provinciale Staten en het Europese Parlement vertoonde GroenLinks bescheiden herstel.

Kleine kentering in peilingen

Onder de nieuwe partijleider Klaver, die in april werd benoemd tot lijsttrekker, bleven de peilingen aanvankelijk stijgen. De laatste weken is daar een kleine kentering in gekomen. Op dit moment staat de partij in verschillende peilingen tussen de 10 en 15 Tweede Kamerzetels.

Vrijdag werd bekend dat het huidige fractielid Liesbeth van Tongeren, Kamerlid sinds 2010, niet op de concept-kandidatenlijst staat. De overige fractieleden, Linda Voortman en Rik Grashoff, staan wel op een verkiesbare plaats: op respectievelijk plek vier en vijf.

Persoonlijke redenen

In mei 2016 trad Van Ojik terug omdat hij, met het partijbestuur, dacht dat de partij er weer bovenop was. Het was verstandig om de jonge Jesse Klaver (toen nog 29 jaar) enige tijd als fractievoorzitter te laten werken voor hij lijsttrekker zou worden. Wel had Van Ojik eerst twee andere GroenLinks-politici gepolst voor het leiderschap, maar Europarlementariër Bas Eickhout en zijn voorganger Kathalijne Buitenweg wilden dat niet. Buitenweg staat nu wel als hoogste binnenkomer op de kandidatenlijst: nummer 2.

Ook had Van Ojik een aantal persoonlijke redenen om in 2015 de politiek vaarwel te zeggen. Hij wilde meer tijd besteden aan zijn familie en zijn vriendenkring. “Als politicus pleit ik vaak voor een ontspannen samenleving”, zei hij daar destijds over in NRC. “Dan moet je als mens ook het goede voorbeeld geven.”