Betere cao werknemers Cargill na driedaagse staking

De werknemers krijgen 3,35 procent loonsverhoging en een betere regelgeving voor oudere werknemers.

Een soja tank van Cargill in Amsterdam.
Een soja tank van Cargill in Amsterdam. Foto Koen Suyk/ ANP

Werknemers van vijf Nederlandse vestigingen van het Amerikaanse Cargill pakken na een staking van 72 uur hun werkzaamheden weer op.

Donderdagavond legden zeshonderd werknemers van het voedselhandels- en productiebedrijf het werk neer, om zo een betere cao af te dwingen en dat is gelukt, meldt vakbond FNV.

In de verbeterde cao krijgen de personeelsleden volgens de FNV “een fatsoenlijke cao met meer koopkracht en behoud van hun bestaande ouderenregeling”. Ook krijgen ze een loonsverhoging van 3,35 procent. Jos Hendrinks, onderhandelaar van de vakbond, laat in een reactie weten “dat dit maar weer eens aantoont dat actievoeren loont”.

Verslechteringen

Aanvankelijk bood Cargill een loonsverhoging van 1,8 procent en geen betere regeling voor oudere werknemers. Daarop gingen de werknemers in staking. Hendriks:

“Er stonden vooral verslechteringen in, terwijl het bedrijf veel meer winst maakt dan gemiddeld in Nederland. Werknemers dragen bij aan die winst en dienen daar ook voor beloond te worden.”

Werknemers van de vestigingen van Cargill in de Zaanstreek namen niet deel aan de acties. De mensen die bij deze cacaofabrieken werken, hebben een eigen cao.