Amnesty: betogers tegen Zwarte Piet in Geleen ‘gecensureerd’

Protest

Sittard-Geleen verplichtte demonstranten bij de intocht van de sint „uitsluitend positieve boodschappen” te laten horen.

Koen van Weel / ANP

De Limburgse gemeente Sittard-Geleen heeft betogers tegen Zwarte Piet bij de intocht zaterdag verplicht „uitsluitend positieve boodschappen” uit te dragen en geen „boodschappen over racisme in relatie tot het Sinterklaasfeest in al haar facetten”.

De demonstranten hebben daarover van tevoren een brief ontvangen. Die is in bezit van NRC.

„Met deze censuur is de gemeente haar boekje te buiten gegaan”, zegt een woordvoerder van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. „De gemeente mag vooraf niet bepalen welke meningen ongewenst zijn. Door dat wel te doen heeft Geleen misbruikt gemaakt van zijn bevoegdheid en het recht op vrije meningsuiting geschonden.”

De politie hield zaterdag de hand aan de beperkingen die de gemeente had opgelegd. Bij de intocht in Geleen namen agenten verschillende protestborden van de betogers in beslag. Daarop stonden de leuzen „Stop Blackface”, „Zwarte Piet is racisme” en „Voor een racismevrij kinderfeestje”.

Ook de organisator van het protest, Janneke Prins, sprak van censuur. „Volgens mij begaat de gemeente hier een fout.” De demonstranten zetten beelden van de inbeslagname live op sociale media.

Volgens Sittard-Geleen zijn de beperkende voorwaarden „in samenspraak met de demonstranten opgesteld”. Een woordvoerder van de Zuid-Limburgse gemeente: „Het sinterklaasfeest moet voor de kinderen een plezierig feest zijn in ongedwongen sfeer. Dat staat voorop.”

Toestemming voor ‘circa 8 personen’

Volgens de demonstranten hebben zij de beperkingen voor kennisgeving aangenomen. Prins: „Wij hebben deze voorwaarden opgelegd gekregen, maar nergens ‘ja’ tegen gezegd. We hebben aangekondigd dat we niet meegaan in de censuur van de gemeente.”

Wij hebben deze voorwaarden opgelegd gekregen, maar nergens ‘ja’ tegen gezegd

Het is voor het eerst dat in Limburg een officiële protestactie tegen Zwarte Piet is georganiseerd. De gemeente Sittard-Geleen gaf vooraf toestemming voor een demonstratie van „circa 8 personen”. Daarbij was het scanderen „van leuzen of boodschappen” niet toegestaan.

De demonstratie verliep uiteindelijk betrekkelijk rustig, zegt organisator Prins. „Her en der wat gescheld en geschreeuw, en toen de stoet voorbijkwam, werden we door een groepje mannen tegen een gebouw gedrukt, zodat onze borden niet te zien waren. Maar verder niets.”

    • Thomas Rueb