Aanklachten in corruptiezaak rond Zuid-Koreaanse president

Een vriendin van president Park en een voormalige topmedewerker, zouden bedrijven onder druk hebben gezet om tientallen miljoenen te doneren.

Lee Young-ryeol, de hoofdaanklager, afgelopen nacht op een persconferentie. Kim Hyun-tae / Reuters

Het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie vervolgt Choi Soon-sil, vertrouwelinge van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Ook een voormalige topmedewerker van Park wordt vervolgd. De president zelf wordt verdacht van medeplichtigheid, maar kan volgens de aanklager juridisch niet worden vervolgd vanwege haar ambt.

De medewerker en Choi zouden hun macht hebben misbruikt en bedrijven onder druk hebben gezet om geld te doneren aan stichtingen en bedrijven van Choi. In totaal zouden er op die manier 65,5 miljoen euro zijn betaald. De bedrijven durfden niet te weigeren omdat ze bang waren om door de overheid te worden tegengewerkt, schrijft persbureau AP. Ze vreesden bijvoorbeeld problemen bij toestemming voor projecten of doelwit te worden van fiscale onderzoeken.

Vertrouwelijke documenten

Een andere voormalige medewerker van Park moet ook voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van het doorsluizen van geheime regeringsdocumenten aan Choi. Volgens de aanklager heeft zij haar positie als vriendin van de president misbruikt om zich te bemoeien met staatszaken, door bijvoorbeeld de speeches van Park te redigeren. Choi, die geen officiële politieke functie heeft, geldt als omstreden in Zuid-Korea. Ze is de dochter van een sekteleider en veel Koreanen zijn bang dat Park onder invloed van de religieuze cult van de familie van Choi staat.

Lees ook: Zuid-Koreanen willen af van ‘leugenachtige’ president Park

Ondanks de immuniteit van Park gaat het Openbaar Ministerie haar wel verder ondervragen en de zaak verder onderzoeken. De hoofdaanklager Lee Young-ryeol zei dat zondag in een persconferentie die werd uitgezonden op de nationale televisie.

Afgelopen weken gingen honderdduizenden Koreanen de straten op om het aftreden van hun president te eisen.

Ahn Young-joon / AP

Zaterdag was er weer, voor het vierde achtereenvolgende weekend, een protestmars tegen de Zuid-Koreaanse president. Ahn Young-joon / AP

Oppositiepartijen zijn tot nu toe geen afzettingsprocedure gestart, al noemden meerdere politici dit wel ‘onvermijdelijk’. Park heeft officieel nog vijftien maanden te gaan.

    • Liza van Lonkhuyzen