Twee jaar cel voor bestuurders journalistenvakbond Egypte

De bestuurders boden onderdak aan journalisten die zouden hebben deelgenomen aan protesten tegen president Sisi.

Journalisten protesteren zaterdag tegen de veroordeling van hun collega's en vakbondbestuurders.
Journalisten protesteren zaterdag tegen de veroordeling van hun collega's en vakbondbestuurders. Foto Mohamed El-Shahed/ AFP

De voorman van de Egyptische vakbond voor journalisten en twee medebestuurders zijn zaterdag tot twee jaar cel veroordeeld. Ook moeten ze van een rechtbank in Kaïro een boete van 10.000 Egyptische pond (omgerekend bijna 600 euro) betalen. Het trio bood onderdak aan twee journalisten die ‘kritiek’ leverden op het beleid van president Sisi, zo meldt persbureau AP.

De journalisten zouden betrokken zijn geweest bij eerdere protesten tegen de president. Ze waren het niet eens met diens besluit om de soevereiniteit over twee eilanden in de Rode Zee over te dragen aan Saoedi-Arabië. De vakbondsbestuurders werden in het voorjaar opgepakt toen ze de twee journalisten verstopten in hun pand, om te voorkomen dat ze zouden worden gearresteerd.

De veroordeling van het trio heeft zaterdag tot grote verontwaardiging geleid in Egypte, waar collega-journalisten een sit-in hielden bij het gebouw van de vakbond en leuzen riepen als ‘bevinden we ons in een rechtstaat of een jungle?’. Ook de Commissie voor Bescherming van Journalisten (CPJ) heeft kritiek op de veroordeling en roept de regering op de pers haar werk te laten doen “zonder angst voor vergelding”.

Amnesty International noemt de veroordeling “een nieuwe fase in de aanval op de persvrijheid”. De vakbond heeft al aangekondigd tegen de veroordeling in beroep te gaan.

Ook in Gizeh drie journalisten veroordeeld

De rechtbank in de stad Gizeh heeft zaterdag eveneens drie journalisten veroordeeld. Het gaat om tv-presentatoren die beschuldig worden van ‘nepnieuws’ en de openbare veiligheid in gevaar zouden hebben gebracht.

De journalisten werken voor de zender el-Sharq, die uitzendt vanuit Turkije en gefinancierd zou worden vanuit Qatar. Beide landen leven op gespannen voet met Sisi sinds die op grote schaal leden van de Moslimbroederschap liet oppakken. Sisi werd in 2014 president nadat hij zijn voorganger Mohammed Morsi, een moslim, had afgezet.