166 demonstranten opgepakt in Den Haag

De betogers behoorden onder meer tot de linkse Anti-Fascistische Actie. Ze overtraden een verbod op gezichtsbedekking.

Agenten bij een eerdere demonstratie van onder meer de Anti-Fascistische Aktie.
Agenten bij een eerdere demonstratie van onder meer de Anti-Fascistische Aktie. Foto Marco de Swart/ ANP

De politie heeft zaterdag aan het eind van de middag 166 betogers opgepakt in Den Haag. De demonstranten, behorend tot onder meer de linkse Anti-Fascistische Actie (AFA), weigerden het Kerkplein te verlaten nadat hun protest verboden werd. Daarop besloot de ME hen in te sluiten. Er werden ook illegaal vuurwerk, verfbommen stokken en een klauwhamer in beslag genomen.

Ongeveer 200 betogers liepen mee in de Fight Repression-demonstratie. De AFA kondigde eerder op de eigen website aan dat de actie gericht was tegen politiegeweld en onderdrukking door de overheid. Van Aartsen had ze vooraf toestemming gegeven een route door de stad te lopen vanaf het Kerkplein naar het Spuiplein, mits ze geen gezichtsbedekking zouden dragen.

Onderweg bleek een deel van de actievoerders toch een capuchon over het hoofd te hebben getrokken, waarna besloten is de demonstratie te verbieden. “Daarop hebben mensen de kans gekregen het plein te verlaten, maar niet iedereen hield zich daaraan”, vertelt een woordvoerder van de Haagse politie. “Daarom is besloten tot arrestaties over te gaan.”

De arrestanten wordt onder meer overtreding van de Wet Openbare Manifestaties (WOM) ten laste gelegd. Ze worden op het politiebureau verhoord.

Twitter avatar Newsroom070 Newsroom Den Haag Demonstratie In binnenstad op last van bgm #DenHaag beëindigd wegens niet houden aan afspraak: geen gezichtsbedekking.