Soulzangeres Sharon Jones op 60-jarige leeftijd overleden

Jones stierf aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Ze was “een behoorlijke wervelwind in haar shows, met een groot gevoel voor theater”

Foto Jay Janner / AP

Soulzangeres Sharon Jones is vrijdagnacht (Nederlandse tijd) overleden. De Amerikaanse, die aan het hoofd stond van de funk- en soulgroep de Dap-Kings, stierf aan de gevolgen van alvleesklierkanker, zo liet haar zaakwaarnemer aan persbureau AP weten. Jones, die pas op 46-jarige leeftijd doorbrak, is 60 jaar geworden.

Jones kreeg vanaf begin deze eeuw bekendheid door haar enerverende optredens. Volgens muziekredacteur Amanda Kuyper was ze “een behoorlijke wervelwind in haar shows, met een groot gevoel voor theater”. Kuyper schreef in 2014 over de zangeres, die werd beïnvloed door James Brown, Aretha Franklin en Otis Redding:

“Gedragen door de pakkende vintagesound van de funky blazers in haar band gaat ze vaak pittig door het lint met haar soulknallers.”

Lees ook het laatste interview dat NRC had met Sharon Jones.

In 2013 werd bij Jones voor het eerst kanker vastgesteld. Na een zware behandeling keerde ze een jaar later al weer terug op het podium, amper een paar maanden na haar laatste chemokuur. Dat verbaasde haarzelf ook, zei ze destijds in een vraaggesprek met NRC:

“Had je me dit maanden terug gevraagd, zou ik je voor gek hebben verklaard. Zoals ik mijn team ook met grote ogen aankeek toen ze me vroegen om een videoclip te maken. Of vroegen of ik naar Europa wilde vliegen voor interviews. Dat heb ik allemaal geweigerd, daar was ik niet sterk genoeg voor.”

Optredens in Nederland afgezegd

Eind vorig jaar maakte Jones bekend dat de ziekte was teruggekeerd. Desondanks bleef ze nog een aantal maanden optreden. Deze zomer zou de soulzangeres optreden op Pukkelpop en in het Amsterdamse Bostheater. Vanwege een operatie moest Jones die optredens echter afzeggen, net als haar shows in andere Europese landen.

Lees ook wat muziekrecensent Jan Vollaard over Jones’ tour in 2014 schreef: soulheldin Sharon Jones overklast James Brown.

Sharon Jones bracht samen met de Dap-Kings in totaal zeven albums uit, de eerste in 2002, de laatste in 2015. De plaat Give the people what they want uit 2014 werd genomineerd voor een Grammy.