Saoedi-Arabië bevestigt wapenstilstand in Jemen

De Saoedische coalitie zal vanaf zaterdagmiddag een staakt-het-vuren van 48 uur instellen. Het is de derde wapenstilstand in Jemen dit jaar.

De zuid-Jemenitische stad Taiz, waar veel gevochten wordt REUTERS/Anees Mahyoub

De militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in Jemen legt vanaf zaterdagochtend (Nederlandse tijd) 48 uur lang de wapens neer. Dat meldt persbureau Reuters. De Saoedische coalitie bevestigt daarmee eerdere opmerkingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over een staakt-het-vuren. Die had eigenlijk donderdag al moeten ingaan, maar toen ging de strijd gewoon door in de Jemenitische stad Taiz.

De Saoediërs ondersteunen de Jemenitische regering in ballingschap, die sinds 2014 in oorlog is met de Shi’itische Houthi-rebellen. De Houthi’s belegeren Taiz al sinds 2015.

Deze wapenstilstand is de zevende sinds het conflict begon. De afgelopen zes pogingen sneuvelden telkens omdat beide partijen de wapens niet echt hadden neergelegd. Kerry hoopt de Houthi’s en de Jemenitische regering nu om de tafel te krijgen om een regering van nationale eenheid te bespreken. De Saoediërs zeggen bereid te zijn het staakt-het-vuren te verlengen, mits de Houthi’s zich aan de afspraken houden en humanitaire hulp toelaten in het oorlogsgebied.

Patstelling

De Jemenitische regering en de Houthi’s bevinden zich op het moment in een patstelling. De Houthi’s wisten in de eerste maanden van het conflict een groot deel van Jemen in te nemen, maar recentelijk zijn de grenzen van Houthi-gebied nauwelijks verschoven. Dat heeft onder andere te maken met de inmenging van Saoedi-Arabië. In 2015 greep het land in in het conflict uit angst voor aartsvijand Iran, dat de Houthi’s steunt.

De Saoediërs waren regelmatig in opspraak. Ze ontvangen miljarden dollars aan militair materieel uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering maakte zich daarbij zorgen over het gebrek aan ervaring bij de Saoedi-Arabische troepen, die niet goed zouden weten hoe ze een luchtoffensief moesten uitvoeren.

    • Len Maessen