Mark Rutte richt pijlen op weglopers en ‘poeh-poeh-partijen’

De premier zette zich zaterdag op het VVD-congres niet af tegen één partij, maar tegen het gehele politieke spectrum.

Mark Rutte zaterdag op het partijcongres in Noordwijkerhout.
Mark Rutte zaterdag op het partijcongres in Noordwijkerhout. Foto Olaf Kraak/ ANP

In de wereld van VVD-leider Mark Rutte heb je de ‘poeh-poeh-partijen’, de weglopers en de VVD. Op het partijcongres van de VVD zaterdag zette premier en partijleider Rutte zich voor het eerst in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart, scherp af tegen zijn politieke concurrenten.

Rutte koos, anders dan de meeste andere politici op hún congressen, niet één politieke tegenstander om zich tegen af te zetten. Hij ging ze bijna allemaal even nonchalant langs. Al was hij wel vooral kritisch over CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Die vergeleek Rutte met een dreinende peuter die alleen maar nee zegt – al ging dat op zijn Ruttes:

“Het laatste wat ik wil is het beeld van Buma als een pruilende peuter neerzetten, natuurlijk.”

Buma’s CDA is kritisch over de manier waarop het kabinet alsnog het associatieverdrag met Oekraïne probeert te regelen en ook over de Turkijedeal, begin dit jaar.

Ook kritiek op D66, PVV en GroenLinks

Onder de ‘poeh-poeh-partijen’ schaarde Rutte Buma, maar ook D66 en GroenLinks. Die zijn volgens hem te somber en zien het niet zitten voor Nederland. “Nederland begrijpt best dat je soms besluiten moet bijsturen. Wat mensen niet begrijpen, is dat je geen beslissingen néémt.”

Geert Wilders zette hij opnieuw neer als wegloper, omdat die in 2012 niet de verantwoordelijkheid voor een pakket bezuinigingen wilde nemen dat volgens het kabinet toen, middenin de economische crisis, nodig was. “Daarom is hij ongeschikt als premier en wil ik het blijven.”

Op het VVD-congres zaterdag was veel meer discussie dan bij het laatste verkiezingscongres, ruim vier jaar geleden. Nu haalden zo’n dertig wijzigingsvoorstellen het plenaire deel van de vergadering, toen stemden de leden maar over vier voorstellen. Het congres liep uit, het bestuur moest het programma omgooien om Rutte op tijd te laten spreken om nog de journaals te kunnen halen.

Bekijk hier een video van Mark Rutte op het partijcongres (tekst gaat verder onder de video):

Softdrugsbeleid

Het langst duurde het debat over het Nederlandse softdrugsbeleid. Een vergaand voorstel om wiet te legaliseren haalde het niet. Wel wil de VVD de wietteelt en verkoop nu “slimmer reguleren”. Dat moet niet op lokaal, maar op landelijk niveau gebeuren.

De VVD is hiermee na jarenlange interne verdeeldheid van mening veranderd, tot spijt van onder andere Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. Die zei dat het “niets oplost” om wietteelt te reguleren:

“Het is schadelijk voor de gezondheid. Als partij ontmoedigen we roken en alcohol en dan zetten we in softdrugs een stap naar acceptatie, dat moeten we niet doen.”

Echt grote veranderingen waren er verder niet. Of het moet Bevrijdingsdag zijn. Als het aan de VVD ligt wordt 5 mei weer standaard een vrije dag. Daar moet dan een andere feestdag voor worden ingeruild.