Opnieuw puntverlies voor PSV, nu tegen Willem II (0-0)

Ook nummer 4 SC Heerenveen wist niet te winnen tegen Vitesse (1-1). Heracles versloeg Go Ahead met 2-1.

PSV-keeper Jeroen Zoet met Jordy Croux (midden) en Joshua Brenet.
PSV-keeper Jeroen Zoet met Jordy Croux (midden) en Joshua Brenet. Foto ANP

PSV heeft zaterdag wederom kostbaar puntverlies geleden. Nadat het twee weken terug met 2-2 gelijk speelde tegen FC Twente wist wist de ploeg van Philip Cocu ook niet te winnen van Willem II: 0-0.

De Eindhovenaren oogden de gehele wedstrijd lang inspiratieloos en wisten maar weinig kansen te creëren, onder meer doordat twee belangrijke pionnen op het middenveld ontbraken. Andrés Guardado kwam geblesseerd terug uit Mexico, terwijl de net herstelde Davy Pröpper op de bank begon.

Pas in de slotfase kreeg PSV een aantal goede mogelijkheden om de wedstrijd open te breken, maar spits Luuk de Jong kon ook zaterdag niet te scoren komen. De topschutter van vorig seizoen staat al weken droog.

Uitvallen Joshua Brenet

Bovendien zag PSV Joshua Brenet uitvallen met een op het eerste oog nare blessure aan de enkel. Het is maar de vraag of hij komende dagen mee kan naar Madrid waar de ploeg het woensdag opneemt tegen Atletico.

Het gelijkspel betekende voor de landskampioen een einde aan een reeks van 36 opeenvolgende uitwedstrijden waarin minimaal één keer werd gescoord. De laatste keer dat PSV dat niet lukte was op 28 september 2014 tegen Heerenveen.

Feyenoord en Ajax kunnen morgen de voorsprong op nummer drie PSV vergroten tot respectievelijk zes en vier punten. De Rotterdammers nemen het op tegen PEC Zwolle terwijl Ajax NEC Nijmegen treft.

Heerenveen wint niet van Vitesse

PSV had geluk dat ook de nummer vier in de Eredivisie niet wist te winnen. SC Heerenveen pakte thuis tegen Vitesse niet de volle buit. Het duel ontbrandde pas in de tweede helft, maar kende uiteindelijk geen winnaar: 1-1.

Vitesse kwam in de 72ste minuut op een mooie manier op voorsprong. Middenvelder Lewis Baker passeerde de kansloze doelman Erwin Mulder met een mooie lob. Even dachten de Arnhemmers daardoor met de zege uit Friesland te vertrekken, maar invaller Henk Veerman voorkwam dat. In de 84ste minuut schoot na een mooie individuele actie raak de gelijkmaker binnen.

Heerenveen blijft door het gelijkspel vierde, maar kan de achterstand op nummer drie PSV zien oplopen als die ploeg in Tilburg wint van Willem II. Vitesse blijft voorlopig negende.

Heracles verslaat Go Ahead Eagles

Degradatiekandidaat Go Ahead Eagles mocht zaterdag op het kunstgras van Heracles Almelo even dromen van een stuntje. Net als in de vorige wedstrijd tegen Feyenoord zette Jarchinio Antonia de Deventenaren in de eerste helft op voorsprong. Dat was een unicum: nog niet eerder kwam de ploeg van trainer Hans de Koning dit seizoen buitenshuis op voorsprong.

Een eerste overwinning in een uitwedstrijd zat er echter niet in. En dat was vooral te danken aan Heracles-aanvaller Samuel Armenteros. Met twee treffers bezorgde hij de Almeloërs de drie punten. Heracles kruipt daardoor naar de middenmoot, terwijl Go Ahead niet wegkomt uit de degradatiezone.

Winst voor Excelsior en FC Groningen

In de laatste twee duels op de zaterdagavond versloegen Excelsior en FC Groningen respectievelijk Sparta en ADO Den Haag. In het Rotterdamse onderonsje kwam Sparta nog wel op voorsprong door een doelpunt van Loris Brogno, maar dankzij treffers van Stanley Elbers, Fredy en Nigel Hasselbaink werd het 3-1 voor de club uit Kralingen.

Sparta sputterde via Denzel Dumfries nog even tegen, maar daar bleef het dan ook bij Excelsior sleepte daarmee de broodnodige punten binnen en staat nu in ieder geval voor even weer veertiende.

Een plaatsje hoger staat de club die evenmin een goede seizoensstart kende, FC Groningen. De ploeg van Ernest Faber won dankzij treffers van Hans Hateboer en Tom van Weert van ADO Den Haag. Eduard Duplan scoorde voor de Hagenezen.