Ex-politiebaas Bouman leende geld aan voorzitter OR

Bouman zou uit eigen zak een lening van minimaal 5.000 euro hebben verstrekt aan de toenmalige voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie.

Gerard Bouman in zijn tijd als korpschef van de Nationale Politie.
Gerard Bouman in zijn tijd als korpschef van de Nationale Politie. Foto Evert-Jan Daniels / ANP

Politiebaas Gerard Bouman zou uit eigen zak een lening van minimaal 5.000 euro hebben verstrekt aan de toenmalige voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie Frank Giltay. De in februari afgetreden korpschef Bouman zou dit geld hebben uitgeleend omdat Giltay in financiële moeilijkheden was geraakt. Dat meldt De Telegraaf zaterdag en wordt door ingewijden desgevraagd bevestigd.

Giltay had met hulp van Bouman de beschikking over een creditcard van de COR waarmee hij ook privé uitgaven deed. De dubieuze lening is aan het licht gekomen bij het interne integriteitsonderzoek dat gaande is naar geldverkwisting door de COR. Bouman en Giltay staan op non-actief. Bouman en Giltay geven geen commentaar op de lening.

Lees ook: Bij de politie vallen voortdurend lijken uit de kast.

Tegen Giltay loopt een strafrechtelijk onderzoek vanwege de verspilling bij de ondernemingsraad van de politie. Onder zijn leiding zou er voor vele tienduizenden euro’s uitgegeven aan zaken als feestjes, reizen en communicatieadviseurs. Alle andere leden van de COR traden eerder deze maand af omdat “de geloofwaardigheid van het medezeggenschapsorgaan van de politie is beschadigd en aangetast”.

Ook Bouman in het nauw

Het strafrechtelijk onderzoek naar Giltay heeft ook de positie van de in maart opgestapte korpschef Gerard Bouman in het nauw gebracht. Giltay heeft gezegd alle uitgaven van de COR te hebben gedaan met nadrukkelijke instemming en na goedkeuring van de politiebaas. De vraag is of Bouman op die manier instemming van de COR kocht voor besluiten op het gebied van de reorganisatie van de Nationale Politie.

Lux et Libertas Lees ook: politiesoap wordt gezagscrisis.

Voor Bouman was het onderzoek naar zijn rol bij de geldverkwisting aanleiding om zijn werk als adviseur van de politie tijdelijk neer te leggen. Dat duurt in ieder geval zolang als het onderzoek naar Bouman loopt.

Een tijdlijn over de affaire rond de COR