Politie: machinist en chauffeur melkwagen Winsum vrijgelaten

De bestuurders van de vrijdag op elkaar gebotste trein en melkwagen gelden nog wel als verdachte. Bij het ongeluk raakten 18 mensen gewond.

Berging van de trein zaterdagochtend.
Berging van de trein zaterdagochtend. Foto Vincent Jannink/ ANP

De chauffeur van de melkwagen die vrijdag in botsing kwam met een passagierstrein van Arriva is zaterdag na verhoor weer vrijgelaten door de politie. De 29-jarige man uit Coevorden blijft wel verdachte in het onderzoek. Dat geldt ook voor de 52-jarige machinist van de trein, zo meldt de politie zaterdag.

Bij de botsing raakten achttien personen gewond, waarvan enkelen zwaargewond. Elf van hen moesten naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen. Hoe het nu gaat met de slachtoffers is onbekend.

Berging ontspoorde trein

De berging van de ontspoorde trein bij het Groningse Winsum werd zaterdagmiddag rond 16.00 uur afgerond. Het derde en laatste treinstel werd toen van het spoor gehaald en in een dieplader afgehaald. Vervoerder Arriva begon in de nacht van vrijdag op zaterdag met het weghalen van de stellen. De persoonlijke bezittingen die passagiers achter moesten laten worden zo snel mogelijk verwijderd en opgeslagen.

De trein ontspoorde op vrijdag nadat deze op een onbewaakte overweg werd geraakt door een melkwagen. Arriva verwacht dat de treinen vanaf maandagochtend weer gewoon over het spoor zullen rijden.

Als zaterdagavond ook de melkwagen is geborgen, kunnen de herstelwerkzaamheden beginnen aan het zwaar beschadigde spoor.

Verkeer

De provincie Groningen stremde op vrijdag enige tijd de N361 bij Winsum, om zo ruimte te maken voor de bergingsoperatie. Inmiddels is één rijstrook vrijgegeven, maar volgens het Twitter-account van de provincie kan er nog verdere overlast verwacht worden.

Vanwege het ongeluk is er tijdelijk geen treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Winsum. Er zijn bussen ingezet tussen Bedum en Warffum. De busdienst geldt in ieder geval het gehele weekend.