Basisverzekering VGZ 5 euro duurder in 2017

De verzekeraar volgt hierbij het voorbeeld van Zilveren Kruis (8 euro per maand extra) en Interpolis (5,75 euro extra).

ANP XTRA/Erik van 't Woud

De maandelijkse premie van de basisverzekering van zorgverzekeraar VGZ stijgt volgend jaar met 5 euro ten opzichte van 2016. Dat maakte VGZ op zaterdag bekend. De premie van het meest verkochte pakket komt in 2017 uit op een maandelijks bedrag van 112,95 euro. De goedkoopste verzekering van het bedrijf, Goede Keuze, stijgt van 99,95 euro naar 104,95 euro per maand.

De stijging van 4,6 procent is volgens de verzekeraar beperkt, omdat zij beter zorg tegen lagere kosten heeft georganiseerd. Ook put het bedrijf uit reserves. In 2016 bleef de premie nog even duur als in het jaar daarvoor.

Andere zorgverzekeraars

Ook bij andere zorgverzekeraars stegen de premies van de meest gangbare verzekeringen. Menzis zag de grootste stijging: de premie ging met 11 procent omhoog naar 119 euro per maand. Bij Zilveren Kruis en OZF stegen de premies met 8 euro, terwijl die bij Interpolis met 5,75 euro per maand omhoog gaat.

Op Prinsjesdag werden de verhogingen van de premies nog lager ingeschat. Toen werd er verwacht dat deze slechts met 3,5 euro omhoog zouden gaan. Minister Schippers van Volksgezondheid zei vrijdag geen ruimte te zien om de verhoging te kunnen compenseren, meldt het ANP. De verzekeraars zouden meer uit hun reserves kunnen putten. Volgens de zorgverzekeraars ligt het probleem voornamelijk bij de toenemende zorgkosten in Nederland.