Amnesty: betogers tegen Zwarte Piet in Geleen ‘gecensureerd’

De gemeente verplichtte demonstranten zaterdag bij de intocht “uitsluitend positieve boodschappen” te laten horen, zo blijkt uit een brief in handen van NRC.

Sinterklaas op archiefbeeld.
Sinterklaas op archiefbeeld. Foto Koen van Weel/ ANP

De Limburgse gemeente Sittard-Geleen heeft betogers tegen Zwarte Piet bij de intocht zaterdag verplicht “uitsluitend positieve boodschappen” uit te dragen en geen “boodschappen over racisme in relatie tot het Sinterklaasfeest in al haar facetten”. De demonstranten hebben vooraf een brief daarover ontvangen. Die is in bezit van NRC.

“Met deze censuur is de gemeente haar boekje te buiten gegaan”, zegt een woordvoerder van Amnesty International in een reactie. “De gemeente mag vooraf niet bepalen welke meningen ongewenst zijn. Door dat wel te doen heeft Geleen misbruikt gemaakt van haar bevoegdheid en het recht op vrije meningsuiting geschonden.”

De door de gemeente gestelde beperkingen zijn gehandhaafd. Bij de intocht in Geleen heeft de politie vanmiddag verschillende protestborden van de betogers in beslag genomen. Het gaat om borden met de leuzen ‘Stop Blackface’, ‘Zwarte Piet is racisme’ en ‘Voor een racismevrij kinderfeestje’. “We worden op deze manier gecensureerd”, zegt protestorganisator Janneke Prins. „Volgens mij begaat de gemeente hier een fout.”

“Voorwaarden in samenspraak met demonstranten”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen zijn de voorwaarden „in samenspraak met de demonstranten opgesteld”. „Het Sinterklaasfeest moet voor de kinderen een plezierig feest zijn in ongedwongen sfeer. Dat staat voorop.” Volgens de demonstranten hebben zij de beperkingen ter kennisgeving aangenomen.

Het is voor het eerst dat er een officiële protestactie tegen Zwarte Piet wordt georganiseerd in de provincie Limburg. De gemeente Sittard-Geleen gaf vooraf toestemming voor een demonstratie van „circa 8 personen”, waarbij het scanderen „van leuzen of boodschappen” niet is toegestaan.