‘Alle ziekenhuizen in Oost-Aleppo dicht na dagenlang bombardement’

Inwoners van Oost-Aleppo hebben daardoor geen toegang meer tot levensreddende medische behandelingen.

De schade in Oost-Aleppo na de bombardementen van de afgelopen dagen.
De schade in Oost-Aleppo na de bombardementen van de afgelopen dagen. Foto Karam al-Masri / AFP

Door de aanhoudende bombardementen in Aleppo zijn alle ziekenhuizen in het bezette oostelijke deel van de stad buiten werking. Inwoners van Oost-Aleppo hebben daardoor geen toegang meer tot levensreddende medische behandelingen. Dat meldt het hoofd van de lokale medische diensten zaterdag tegenover Reuters.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat in het oosten van de stad, dat in handen is van Syrische rebellen, geen ziekenhuis nog in bedrijf is. De gebouwen van de medische centra zijn veelal beschadigd door de luchtaanvallen van de laatste dagen. Enkele ziekenhuizen werden direct getroffen door raketten.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een vanuit Londen gerund en doorgaans goed ingelicht informatiebureau, ontkent echter dat er geen ziekenhuis meer open is. Vrijdag nog werden in het oosten van Aleppo een kinderziekenhuis en een bloedbank onder vuur genomen. Daarbij vielen zeker 32 doden.

Ziekenhuizen veel vaker getroffen

De luchtaanvallen zijn volgens ooggetuigen het werk van het Syrische regime, dat probeert terreurgroep IS uit de noordelijke gelegen stad te verjagen. Onduidelijk is of de aanvallen zijn uitgevoerd door Syrische of Russische vliegtuigen. Een woordvoerder ontkende vrijdag dat Rusland betrokken is bij de aanvallen in de stad.

In andere delen van Syrië hebben de Russen de bombardementen sinds dinsdag wel weer hervat. Dat ziekenhuizen worden getroffen door raketten is niet nieuw. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië is dat volgens de VN al bijna vierhonderd keer voorgekomen.