Zorgverzekeraars

Ook forse stijging ziektekostenpremie bij Zilveren Kruis

Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, zal zijn premie voor de verplicht af te sluiten basispolis in 2017 met ruim 7 procent verhogen. De standaard ziektekostenpolis zal volgend jaar 117,45 euro per maand kosten tegen 109,45 euro dit jaar.

De vrijwillig af te sluiten aanvullende ziektekostenpolissen zullen gemiddeld 4 procent duurder worden.

Zilveren Kruis volgt daarmee directe concurrenten die eerder aankondigden de premies fors te verhogen. DSW, traditioneel de zorgverzekeraar die als eerste zijn premie bekendmaakt, meldde in september al een verhoging van de maandpremie met 9 procent. CZ kondigde een 8 procent hogere premie aan en Menzis kwam eerder deze week met een 11 procent hogere premie.

De maandtarieven zijn fors hoger ondanks dat alle zorgverzekeraars claimen extra op hun vermogen in te teren en de polissen eigenlijk met verlies aanbieden. De premies zijn ook fors hoger dan minister Schippers (Zorg, VVD) eerder in haar begroting voorspelde.

Zilveren Kruis voorspelt dat de premies in de nabije toekomst nog harder gaan stijgen omdat de situatie niet houdbaar is.