WHO: zikavirus niet langer internationale noodsituatie

Dat wil niet zeggen dat het virus zich niet meer verspreidt, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Een langetermijnaanpak is nodig.

Een microscoopfoto van een tijgermug, een muggensoort die het zika-virus kan dragen.
Een microscoopfoto van een tijgermug, een muggensoort die het zika-virus kan dragen. Foto AP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt de zika-epidemie niet langer als een internationale noodsituatie, maar zegt dat een langetermijnaanpak nodig is om het virus te bestrijden. Dat bracht de organisatie vrijdag naar buiten tijdens een persconferentie in Genève.

“We willen hiermee het gevaar van het zikavirus niet bagatelliseren”, zei Peter Salama, directeur van het WHO-noodsituatieprogramma, tijdens de persbijeenkomst. De ziekte verspreidt zich volgens hem nog steeds.

Door het niet langer als een internationale noodsituatie te beschouwen, krijgt zika een zelfde soort status als andere door muggen overdraagbare ziektes, zoals malaria. Hoewel het geen acuut internationaal gevaar meer is, blijft de dreiging van zika reëel. Salama van de WHO:

“Met de langetermijnaanpak willen we aangeven dat zika niet snel zal verdwijnen.”

Wereldwijde dreiging

De WHO riep de noodsituatie uit in februari. De organisatie noemde de epidemie destijds een wereldwijde dreiging voor de volksgezondheid en zei dat een internationaal gecoördineerde aanpak nodig was om de ziekte-uitbraak het hoofd te bieden.

In juli meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) dat tot op dat moment bij zestig mensen in Nederland het zikavirus was vastgesteld.

Riskant voor zwangere vrouwen

De ziekte kan vooral voor zwangere vrouwen riskant zijn, omdat het virus mogelijk de ontwikkeling van de baby beschadigt en kan leiden tot afwijkingen bij pasgeboren kindjes. Bij volwassenen kan het koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag veroorzaken.

Het zikavirus brak vorig jaar uit in Brazilië. Het wordt verspreid door een specifiek soort muggen. De ziekte verspreidde zich daarna naar meerdere landen in Midden- en Zuid-Amerika en de rest van de wereld.