Werkgevers: zzp-wet is mislukt

modelcontracten

Werkgevers hebben hun vertrouwen opgezegd in de wet van staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) die uitbuiting van ‘schijnzelfstandigen’ moet tegengaan. VNO-NCW, MKB Nederland en zzp-belangenbehartiger PZO ZZP willen de wet „in de ijskast” te zetten, zeggen zij donderdag in een verklaring.

De werkgevers, die de bekritiseerde wet eerst steunden, maken hiermee een ommezwaai. Wiebes zegt „begrip” te hebben en wil vandaag in een Kamerbrief met oplossingen komen.

Volgens de wet moeten zzp’ers en werkgevers in ‘modelcontracten’ vastleggen dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. De wet leidt echter tot verwarring, waardoor bedrijven minder zzp’ers gaan inhuren. Hierdoor stokt ook de groei van het aantal zzp’ers, zegt het CBS.

Flexwerkers pagina E6