Opinie

    • Nico de Haan
Weidevogels

Beste Van Dam, denk eens aan de grutto

Het Nederlandse platteland wordt steeds platter. De landbouw wordt steeds intensiever. Door de melkrobot blijven veel koeien nu het hele jaar op stal en het gevolg daarvan is dat de weilanden vijf of zes keer per jaar worden gemaaid en gemest. Wat rest zijn gladgeschoren biljartlakens waar weidevogels kansloos zijn (NRC, 8/11).

Grutto’s weten niet dat ze langzaam uitsterven. Dat de kuikens verhongeren in monotone graslanden waar geen insect te vinden is of in de maaimachine terecht komen voor ze kunnen vliegen.

En overleven ze dat alles in dat kaal gemaaide land, dan zijn ze een makkelijke prooi voor roofdieren. Minder intensief boeren met meer ruimte voor de natuur en de weidevogels is de oplossing. Alleen weigert de overheid de subsidiestromen om te buigen en op een andere, duurzame manier, aan te wenden.

Beste staatssecretaris Martijn van Dam, je pleit regelmatig voor „natuur inclusieve landbouw”, maar je laat tegelijkertijd de boeren die wèl willen en de grutto in de steek. Doe in die laatste maanden voor de verkiezingen nog iets wezenlijks voor boer en natuur. Denk aan de toekomst van onze nationale vogel, de grutto. Straks, als de grutto is uitgestorven, moeten we een nieuwe nationale vogel kiezen. Rest ons dan slechts de scharrelkip?