Weekendtips: IDFA, Ciske de Rat en Layla M.

Weekend Wat te doen dit weekend? Charlie Hebdo-tekenaar Willem exposeert in het Stripmuseum in Groningen. Te zwaarmoedig? Vanaf zondag staat Boris van der Ham in de musical Ciske de Rat – die na tien jaar opnieuw in première gaat.

Scène uit Layla M.
Scène uit Layla M.

Film: Fantastic Beasts

Eddie Redmayne maakt van dit archetype een aandoenlijkere held dan Harry Potter in Fantastic Beasts and Where to Find Them, een magische popcornfilm waarin alles klopt: personages, toon, plot, nestgeur. Scamander is bij ‘Potterheads’ bekend als auteur van een gelijknamig studieboek over fabeldieren. We zijn in 1926, als de jonge ‘magi-zoöloog’ na een wereldreis in New York arriveert met een koffer vol magische creaturen.

Fantastic Beasts and Where to Find Them
Regie: David Yates
In: 162 bioscopen.
●●●●

De trailer van Fantastic Beasts.

Lees ook: Een fabeldierenjacht die betovert

Festival: IDFA

idfa

Woensdagavond begint de 29ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) – de laatste editie onder leiding van oprichter en festivaldirecteur Ally Derks, die volgend jaar afscheid neemt. NRC selecteerde 16 hoogtepunten uit het programma van 303 documentaires.

Lees ook: NRC Tipt: deze films mag je niet missen op IDFA

Musical: Ciske de Rat

Boris van der Ham had zijn zinnen gezet op een rol in Ciske de Rat. En die kreeg hij. Vanaf zondag is het voormalig D66-Kamerlid te zien als kinderinspecteur Muysken. Valt er uit zijn theaterervaring nog een politieke boodschap te destilleren? Uiteraard. „Ciske is compleet van eigen bodem, voor een groot publiek en van grote kwaliteit. Er moet veel meer ruimte komen om nieuwe Nederlandse theaterteksten op de planken te brengen.”

Ciske de Rat
Te zien in verschillende theaters
T/m 9 juli.

De trailer van Ciske de Rat.

Lees ook: Boris in wonderland

Expositie: Willem Retour

charlie

Op zijn 75ste krijgt Charlie Hebdo-tekenaar Willem (Bernhard Holtrop) in het Stripmuseum in Groningen een tentoonstelling over leven en werk. Een halve eeuw drijft hij de spot met slechte mensen, als het moet met bloed, seks en geweld. „Vriendelijke tekeningen, wat heb je eraan? Ik teken om iets te zeggen. ”

Willem Retour
Nederlands Stripmuseum, Groningen
20 november t/m 31 maart.

Lees ook: Charlie Hebdo-tekenaar Willem tekent tegen domheid

Film: Layla M.

Layla M. onderzoekt de wereld van extremistische moslims. Regisseur Mijke de Jong (Tussenstand, Joy, Brozer) maakte een portret van een opstandig, gepassioneerd meisje uit Amsterdam-West dat de nikab gaat dragen, vertrekt naar het Midden-Oosten en gevoelig is voor de lokroep van de radicale islam. Tegelijkertijd wordt de radicalisering genuanceerd. Is Layla niet gewoon op zoek naar zichzelf?

Layla M.
Regie: Mijke de Jong.
In: 32 bioscopen .

De trailer van Layla M.

Bekijk ook: Filmregisseur Mijke de Jong over een scène uit Layla M.
Lees een interview met regisseur Mijke de Jong en actrice Nora El Koussour: ‘Ik begrijp dat zoeken naar jezelf wel’
Lees de recensie van Layla M. : Waarom Layla zo boos is