‘Verdachte Posbankmoord bekent schuld’

De 55-jarige Frank S. heeft in een volledige bekentenis verklaard dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Alex Wiegmink.

Foto Remko de Waal/ANP

Een van de twee verdachten van de Posbankmoord heeft schuld bekend. Dat meldt Annette Laeyendecker, de advocaat van de verdachte, onder meer aan het Eindhovens Dagblad. De verdachte, de 55-jarige Frank S., heeft in een volledige bekentenis verklaard dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Alex Wiegmink.

De andere verdachte, de 43-jarige Souris R., heeft volgens de advocaat nog geen volledige bekentenis afgelegd. Van beide verdachten werd donderdag het voorarrest met negentig dagen verlengd. Ze krijgen nu wel wat meer bewegingsvrijheid, zo mogen zij onder meer weer familiebezoek ontvangen en media volgen. Eerder zaten zij in beperking.

De politie hield beiden eerder aan voor betrokkenheid bij de Posbankmoord uit 2003. S. meldde zich in eerste instantie zelf op het bureau in Uden, waarna R. kon worden opgepakt. Welke rol R. heeft gespeeld, is niet bekend.

Willekeurig slachtoffer

Alex Wiegmink verdween in 2003 in het natuurgebied bij het Gelderse Rheden. Zijn lichaam werd gevonden in een uitgebrande auto.

Wiegmink was vermoedelijk in het gebied om te gaan hardlopen, zoals hij wel vaker deed. Volgens de politie ziet het er naar uit dat hij een willekeurig slachtoffer was, en zelf niets verkeerd heeft gedaan.

De moord op Wiegmink was een zogenoemde cold case. Hoewel er enkele aanwijzingen waren, zoals een jachtopzichter die schoten had gehoord, een getuige die twee mannen en een lichaam zag en bandensporen in het zand, lukte het dertien jaar niet om de zaak op te lossen. Dat er nu toch nieuwe aanknopingspunten werden gevonden, is volgens de politie te danken aan “nieuwe forensische technieken” en telecomgegevens.

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan deze cold case, naar aanleiding van de heropening van het onderzoek. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die zich al jaren bezighoudt met de moordzaak, sprak van een doorbraak. Hij werkte samen met het coldcaseteam.