Van der Steur wil verblijf in IS-gebied strafbaar stellen

Terrorisme Met een breed pakket aan maatregelen wil Justitie terugkerende jihadgangers op de huid zitten. Probleem: coalitiepartij PvdA is tegen.

Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet wil verblijf op ‘terroristisch grondgebied’ strafbaar stellen. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) presenteerde deze vrijdag een wetsvoorstel dat het makkelijker moet maken om alle terugkerende jihadgangers veroordeeld te krijgen. Er hoeft alleen bewezen te worden dat diegene in een gebied is geweest dat gecontroleerd wordt door een terroristische organisatie zoals IS.

Het is nog hoogst onzeker of er genoeg politieke steun is voor het kabinetsplan. Het idee voor dit wetsvoorstel komt van de VVD, het CDA en de SGP. Maar een meerderheid in de Tweede Kamer is kritisch, inclusief regeringspartij PvdA.

In het kabinetsplan wordt een uitzondering gemaakt voor bijvoorbeeld hulpverleners en journalisten die naar terroristisch gebied gaan. Zij kunnen vooraf toestemming krijgen voor hun reis. Dat is de kern van het wetsvoorstel: zonder toestemming in dit gebied verblijven wordt strafbaar.

Tegenstanders zeggen dat terugkerende Syriëgangers nu al bijna altijd gestraft kunnen worden – ook als niet bewezen is of ze gevochten hebben. Zij worden vaak veroordeeld voor de voorbereiding van terroristische misdrijven. Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA): „Ik zie niet wat dit voorstel toevoegt.” Ook heeft Recourt twijfels over de toestemmingsplicht: „Wat doe je dan bijvoorbeeld met een moeder die is gaan zoeken naar haar kind?”

Kiesrecht intrekken

In het wetsvoorstel is verder geregeld dat de rechter straks het kiesrecht kan intrekken van mensen die veroordeeld zijn voor terroristische misdrijven.

Ook wordt het makkelijker om DNA af te nemen van betrokken bij terrorisme-delicten.

Straks is ook geen hard bewijs meer nodig om teruggekeerde Syriëgangers lang in voorarrest te houden. En er komt een aangifteplicht voor alle terroristische misdrijven, inclusief de voorbereiding van terrorisme.

Het wetsvoorstel moet nog ter advisering naar de Raad van State. De kans is klein dat de Tweede Kamer het nog voor de verkiezingen behandelt.