Turkse NAVO-militairen vragen asiel aan in Europa

Secretaris-generaal Stoltenberg zei ook dat hij het “volle vertrouwen” heeft in bondgenoot VS onder Trump.

Francois Lenoir/Reuters

Turkse militairen die werkzaam zijn bij de NAVO in Europa hebben asiel aangevraagd in de landen waar zij wonen. Dit deden zij in navolging van de mislukte coup in Turkije. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie, aldus Reuters.

Stoltenberg zei dat dit geen NAVO-aangelegenheid is. De landen waarin Turkse militairen asiel hebben aangevraagd, gaan elke aanvraag individueel beoordelen. De NAVO-secretaris-generaal noemde verder geen namen, aantallen of landen. Ook wijdde hij geen woorden aan de reden van de asielaanvraag.

Cruciale bondgenoot

Stoltenberg benadrukte dat Turkije een “cruciale bondgenoot” is en dat hij de couppoging veroordeelt. “Maar Ankara moet de rechtsstaat wel respecteren in het proces om coupplegers te berechten.”

Sinds de couppoging in juli heeft Turkije duizenden militairen gearresteerd. Stoltenberg zei dat er binnen de gelederen van de Turkse NAVO-afvaardiging de nodige personele veranderingen hebben plaatsgevonden.

Stoltenberg reist zondag af naar Instanbul.

Rol Verenigde Staten

Stoltenberg ging tijdens de persconferentie ook in op de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Stoltenberg heeft er “volle vertrouwen in” dat de VS een leidende rol blijven vertolken binnen de NAVO, ook onder Trump.

Trump had eerder gezegd dat de NAVO Amerika alleen maar geld en banen kost en zei dat het voor de VS tijd was om zich eerst op zichzelf te richten. Stoltenberg zei dat hij al met alle NAVO-lidstaten besproken heeft dat de defensie-uitgaven omhoog moeten.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft er “absoluut vertrouwen” dat de VS onder Donald Trump zijn leidende rol in de NAVO zal blijven spelen. Op een persconferentie in Brussel zei Stoltenberg dat hij Trump zal vertellen dat het verhogen van de militaire uitgaven van de Europese NAVO-landen een van zijn topprioriteiten is.

Stoltenberg heeft Trump nog niet gesproken, maar zei tijdens de persconferentie dat zijn team bezig is contact te zoeken met de aankomende president.