Trump schikt voor 25 miljoen dollar in Trump University-zaken

Twee zaken waren aangespannen door oud-studenten die zich misleid voelden.

Een archieffoto uit 2005 waarop het collegeprogramma van Trump University wordt aangekondigd.
Een archieffoto uit 2005 waarop het collegeprogramma van Trump University wordt aangekondigd. Foto Bebeto Matthews AP

Trump University, het ter ziele gegane trainingsinstituut dat grotendeels in handen was van de aanstaande Amerikaanse president, heeft een rechtszaak geschikt voor 25 miljoen dollar (23,5 miljoen euro). Dat heeft de procureur-generaal van New York vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De drie rechtszaken tegen Donald Trump zijn hiermee voorbij.

Twee zaken waren aangespannen door oud-studenten van Trump University. Zij vonden de kwaliteit van de vastgoedcolleges zwaar teleurstellen. Naar eigen zeggen betaalden ze 35.000 dollar collegegeld om “waardeloze geheimen” aan te horen. Trump gaf al toe dat hij de docenten niet zelf had geselecteerd, maar dat dat ‘marketingtaal’ was. Ook een civiele procedure die door de procureur-generaal van New York, Eric Sneiderman, was aangespannen, is hiermee voorbij.

Daarnaast moet Trump een bedrag van 1 miljoen dollar aan de staat betalen wegens het schenden van onderwijswetten, volgens AP.

Trump heeft de aantijgingen altijd ontkend en heeft tijdens zijn campagne altijd geweigerd de zaak te schikken. Door de schikking hoeft Trump niet toe te geven dat hij schuldig is.

Rechter met Mexicaanse ouders

Advocaten van Trump hadden gevraagd om de rechtszaak uit te stellen tot volgend jaar, omdat hij nu te druk zou zijn met het voorbereiden van zijn presidentschap. De zaak moest beginnen op 28 november. Zittende presidenten zijn beschermd tegen gewone rechtsvervolging, maar dat geldt niet voor zaken die hebben plaatsgevonden vóór het betrekken van The Oval Office.

Rechter Gonzalo Curiel raadde echter aan een schikking te treffen. Trump betichtte Curiel herhaaldelijk van partijdigheid omdat hij Mexicaanse ouders heeft. Die uitspraken leidden tot veel ophef.

‘Universiteit’

Trump University werd in 2004 opgericht door Donald Trump, Michael Sexton en Jonathan Spitalny. Van 2005 tot 2010 bood het een trainingsprogramma aan over vastgoed. De ‘universiteit’ is nooit geaccrediteerd, gaf geen cijfers en gaf geen diploma’s uit. In 2011 begon de procureur-generaal van New York een onderzoek naar fraude wat in 2013 tot een rechtszaak leidde.