Trump kiest voor hardliners op veiligheid en justitie

Benoemingen Trump Met de aanstelling van Jeff Sessions, Michael Flynn en Mike Pompeo legt Trump de roep om gematigde kandidaten naast zich neer.

Michael Flynn, door Donald Trump benoemd tot Nationale Veiligheidsadviseur, komt aan bij Trump Tower in New York.
Michael Flynn, door Donald Trump benoemd tot Nationale Veiligheidsadviseur, komt aan bij Trump Tower in New York. Foto AP/Carolyn Kaster

Een senator die meer heeft met het weren van moslims uit de VS dan het beschermen van burgerrechten. Een generaal die de islam als groter gevaar ziet dan Rusland. En een afgevaardigde van de Tea Party. Vrijdag gaf aanstaand president Donald Trump deze drie sleutelposten in zijn veiligheids- en justitiebeleid.

Senator Jeff Sessions uit Alabama wordt minister van Justitie. Generaal b.d. Michael Flynn wordt Nationale Veiligheidsadviseur. En Afgevaardigde Mike Pompeo uit Kansas wordt de nieuwe CIA-baas. Ze zijn controversiële hardliners die Trump al vroeg in zijn campagne steunden.

Met deze benoemingen beloont Trump loyaliteit en lijkt hij niet bereid tot compromissen met Republikeinen die een beroep op hem doen meer gematigde leden aan zijn staf en kabinet toe te voegen.

Trump prees Sessions (69) vrijdag als een „juridische geest van wereldklasse”. In Washington staat hij bekend als een aartsconservatief die zich de afgelopen acht jaar tegen vrijwel elk beleid en vele benoemingen van de regering-Obama heeft verzet. Hij heeft een speerpunt gemaakt van de strijd tegen illegale immigratie, maar ook legale migratie uit moslimlanden moet wat hem betreft gestaakt kunnen worden. Sessions zou eerder in de race zijn geweest om Trumps running mate te worden.

Michael Flynn (57) zal Trump helpen „islamitisch radicalisme te verslaan en geopolitieke uitdagingen aan te gaan”, aldus Trumps verklaring. Flynn was een zeer gerespecteerde generaal die onder meer onder Obama de militaire inlichtingendienst leidde. Hij stapte in 2014 op omdat, zo zei hij in een interview, hij zich een roepende in de woestijn voelde met zijn waarschuwingen over islamitisch radicalisme.

Mike Pompeo (52) werd in 2011 in het Huis van Afgevaardigden gekozen, met financiële steun van de gebroeders Koch, bekende miljardairs uit Kansas; hij behoort tot de Tea Party. Hij werd vooral bekend om zijn niet aflatende kritiek op Hillary Clinton. Pompeo was in de Republikeinse voorverkiezingen voorstander van Marco Rubio, maar stapte toen die kansloos werd snel over naar Trump.