Trump is niet de enige factor

Vanuit de theoretische ivoren toren is de dollar te duur. Iets van 20 procent. Zoals de Big Mac-index illustreert. In een perfect evenwichtige wereld kost zo’n broodje overal hetzelfde. Betalen wij, Europeanen, onze snelle hap echter in dollars, dan betalen we te veel. Door de dure Amerikaanse munt. Toch duwde Trump de greenback verder omhoog. Richting pariteit tegenover de euro. Of die er inderdaad komt, hangt onder meer af van het uiteindelijke beleid van president Trump. In hoeverre zal dat overeenkomen met de voorstellen van kandidaat Trump? Gaat de president voor een protectionistische koers, dan wordt pariteit twijfelachtig. Kan hij de groei aanzwengelen zonder al te forse inflatie, dan kan de dollar verder versterken. Hier doorheen komt ook nog het beleid van de ECB gefietst. Zal Draghi in 2017 héél geleidelijk gas terugnemen? Zo ja, dan ligt pariteit opnieuw wat verder weg. Slotsom: rekenen op een gelijke dollar aan de euro is voorbarig.