Stoltenberg en Trump onderstrepen belang NAVO

De toekomst van de NAVO werd plots onzeker toen Trump zinspeelde op vertrek uit de alliantie als andere landen niet meer gingen uitgeven aan defensie.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg houdt een toespraak in Brussel. Foto Francois Lenoir / Reuters

De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en de aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump hebben vrijdag per telefoon allebei het belang onderstreept van het Westerse militaire bondgenootschap. Dat staat in een verklaring van de NAVO.

De toekomst van de NAVO werd plots onzeker toen Trump tijdens zijn presidentscampagne het artikel 5 ter discussie stelde. Daarin wordt geregeld dat als e”en land wordt aangevallen, de bondgenoten te hulp schieten. Trump dreigde echter dit artikel niet na te komen als bondgenoten niet gauw meer aan hun defensie zouden gaan uitgeven. De NAVO-landen hebben afgesproken minstens 2 procent van hun bruto binnenlands product te besteden aan defensie, maar dat doen slechts vijf van de 28 landen (VS, Groot-Brittannië, Polen, Griekenland, Estland). De VS betalen 70 procent van het NAVO-budget. Trump zei in juli in The New York Times:

„Als we niet naar behoren gecompenseerd worden voor de enorme kosten [die we maken] om andere landen militair te beschermen…dan ben ik absoluut bereid om tegen die landen te zeggen: ‘Gefeliciteerd, u gaat zichzelf verdedigen’.”

In een interview met AFP zegt Stoltenberg “ervan overtuigd” te zijn “dat Trump zijn steun aan de NAVO zal handhaven”. Dat is belangrijk, zeker met de twee wereldoorlog en de Koude Oorlog in het achterhoofd, aldus Stoltenberg. Hij zegt uit te kijken naar samenwerking met Trump en verwelkomt hem alvast volgend jaar in Brussel.

Twitter avatar jensstoltenberg Jens Stoltenberg Good talk with US President-elect @realDonaldTrump. We both underlined the enduring importance of #NATO and increased defence spending.

Overigens is Stoltenberg vóór een meer gelijke verdeling van het NAVO-budget. De financiële eis van Trump noemt hij dan ook “volkomen begrijpelijk”. Aan de telefoon heeft hij Trump bedankt voor het opbrengen van het onderwerp.

Opinieartikel The Observer

Eerder deze week schreef de voormalige Noorse premier Stoltenberg een opinieartikel in de Britse zondagskrant The Observer. Daarin benadrukte hij dat in deze tijd, “waarin we voor grote uitdagingen staan op het gebied van veiligheid”, het niet het moment is om de samenwerking tussen Europa en de VS ter discussie te stellen.

“We moeten nu niet onze eigen weg kiezen. Europa niet, en de Verenigde Staten niet.”

Lees ook: het interview met Ivo Daalder, voormalig NAVO-ambassadeur en lid Nationale Veiligheidsraad over Trumps verkiezing ‘Alles draait om het Amerikaanse belang’
    • Menno Sedee