Sterke dollar kan tijdelijk zijn

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is de dollar snel in waarde opgelopen en dat kan nog even aanhouden. Het vooruitzicht van belastingverlagingen en hogere bestedingen en daardoor extra economische groei, zorgt mogelijk voor een oplopende inflatie en een hogere rente en is daardoor ondersteunend voor de dollar. Het voorstel om het terughalen van buitenlandse winsten minder fiscaal te belasten (bijvoorbeeld door Apple), zal ook een opwaarts effect hebben. Verder is het huidige renteverschil met de eurozone, het grootste sinds 27 jaar, in het voordeel van de dollar, terwijl de verkiezingen in meerdere Europese landen de euro kunnen verzwakken. Kortom, een één-op-éen ruilverhouding is mogelijk.

Op langere termijn is het de vraag of de dollar sterk kan blijven. Een hoge dollar zal de export op termijn negatief beïnvloeden, door handelsbarrières kan de import duurder worden en de ECB zal minder stimuleren. Veel hangt eveneens af van het uiteindelijke beleid van Trump.

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl