Trump kiest senator Sessions als minister van Justitie

Senator Jeff Sessions uit Alabama sloot zich vroeg aan bij Trump.

Foto Marvin Gentry/Reuters

Senator Jeff Sessions (69) uit Alabama wordt de minister van Justitie in de Verenigde Staten. Dat meldt Trumps transitieteam in een statement. Trump prijst Sessions om zijn “juridische geest”, die volgens Trump “van wereldklasse” is.

De senator uit Alabama sloot zich vroeg aan bij Trump. Hij werd toen toegevoegd aan de trits officiële surrogates, een nieuw fenomeen van officieuze woordvoerders die namens een kandidaat optreden op tv en elders.

Twitter avatar transition2017 Transition 2017 PE Trump met w/ Sen. Sessions, was impressed w/ his phenomenal record. It is no wonder the people of AL re-elected him without opposition.

De Republikeinse senator kwam eerder in opspraak toen hij genomineerd werd als rechter voor het Hooggerechtshof in 1986. Bij die procedure werd hij gehoord door de Amerikaanse Senaat, die hem aan de tand voelde over racistische opmerkingen die hij maakte toen hij een rechter was in Alabama. Sessions trok zich later terug als genomineerde.

Sessions moet nog wel goedgekeurd worden door de Senaat.

CIA

Trump heeft vrijdag ook oud-generaal Michael Flynn de post van nationaal veiligheidsadviseur aangeboden. Flynn geldt als een bekend criticus van vertrekkend president Obama en van de islam.

Lees ook: Op weg naar Trumps presidentschap worden oude vetes uitgevochten

Afgevaardigde Mike Pompeo, die tot de Republikeinse Tea Party behoort, is voorgedragen als directeur van de CIA.

Voor zaterdag heeft Trump weer een groot aantal afspraken staan, onder andere met ex-presidentskandidaat Mitt Romney. Ook een ontmoeting met Mike Huckabee, die in de race was om de Republikeinse kandidaat te worden bij de verkiezingen, staat in Trumps agenda.

    • Milo van Bokkum
    • Bas Tooms