‘Seksrabbijn’ Berland in Israël veroordeeld tot 1,5 jaar cel

Van oktober 2014 tot de zomer van 2015 was Berland op verschillende plaatsen in Nederland.

Van oktober 2014 tot de zomer van 2015 was Berland op verschillende plaatsen in Nederland, doorgaans vergezeld van een aantal orthodoxe volgelingen.
Van oktober 2014 tot de zomer van 2015 was Berland op verschillende plaatsen in Nederland, doorgaans vergezeld van een aantal orthodoxe volgelingen. Foto Sander Koning / ANP

Eliezer Berland is donderdag in Israël veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1,5 jaar. De rabbijn moet de cel in, omdat hij schuldig is bevonden aan mishandeling en aanranding, zo meldt The Jerusalem Post.

Berland is in Nederland beter bekend als de “seksrabbijn”. In Israël werd de 79-jarige man er al langere tijd van verdacht vrouwen in zijn geloofsgemeenschap seksueel te misbruiken. Berland noemde de beschuldigingen leugens en zei dat er valse verklaringen waren afgelegd.

Justitie geloofde hem niet, waarop de rabbijn vluchtte. Israël vroeg in 2013 om uitlevering van de naar het buitenland gevluchte rabbijn. Hij wist echter uit handen van de justitiële autoriteiten van zijn geboorteland te blijven, onder meer door veelvuldig van verblijfplaats te wisselen.

Strafvermindering

Van oktober 2014 tot de zomer van 2015 was Berland op verschillende plaatsen in Nederland, doorgaans vergezeld van een aantal orthodoxe volgelingen. Nadat de Hoge Raad in juli 2015 oordeelde dat Berland uitgeleverd diende te worden aan Israël, sloeg hij opnieuw op de vlucht.

De rabbijn dook toen op in Zuid-Afrika. Dat land leverde hem afgelopen zomer uit aan Israël. Volgens The Jerusalem Post heeft Berland een deal gesloten met justitie waardoor hij niet voor alle aanklachten bestraft is. Hoeveel strafvermindering hem dat opgeleverd heeft, is niet bekend.