Schilderij van Pyke Koch te bloot voor Facebook

Museum MORE Museum MORE plaatst schilderijen als ‘sponsored post’ op Facebookpagina. Voor het eerst werd zo’n post verwijderd door Facebook: te bloot.

Museum MORE

Je moet even goed kijken, maar dan zie je inderdaad twee blote borsten op het schilderij Hollandsche maagd II (1977) van Pyke Koch. Facebook zag het meteen.

Nog dezelfde dag, vrijdag, dat Museum MORE in Gorssel een ‘sponsored post’ van het schilderij had gemaakt op de eigen Facebookpagina, werd de advertentie geweigerd.

Bij 450 likes kwam er een mailbericht binnen: de post was te suggestief, te naakt. Op het betreffende werk is een fictief wezen, half-slak-half-vrouw, te zien.

Woordvoerder Ellen van Slagmaat: „Ze hebben hem meteen gestopt.”

Het vorig jaar geopende Museum MORE voor modern realisme in Gorssel (Achterhoek) heeft in de collectie werk van onder meer Carel Willink, Pyke Koch, Dick Ket en Charley Toorop.

Een paar keer per week zet het museum werk als ‘sponsored post’ op de eigen Facebookpagina, om zo een groter publiek te bereiken. Woordvoerder Van Slagmaat: „We hebben nooit eerder een weigering gehad. We hadden er ook geen moment bij stil gestaan dat dat met dit schilderij zou kunnen gebeuren.” Pyke Koch (1901-1991) is één van de belangrijkste Nederlandse realistische schilders van de 20ste eeuw.

Het museum heeft intussen bezwaar gemaakt tegen de weigering. Van Slagmaat: „Volgend jaar krijgen we een expositie over Johannes Gruetzke. Daar zit veel naakt bij. Benieuwd hoe dat gaat lopen.”