Schaatsen

Kramer ook in Nagano de beste op de 5.000 meter

Sven Kramer is dit seizoen nog altijd ongeslagen. Na drie zeges bij de KNSB Cup (1.500. 5.000 en 10.000 meter) en drie bij de eerste wereldbeker (1.500, 5.000 en ploegachtervolging) vorige week in China won Kramer vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano opnieuw de vijf kilometer, voor de 32ste keer in zijn loopbaan.

Op de olympische baan van 1998 reed de kopman van Team Lotto-Jumbo een nieuw baanrecord: 6.15,17. Hij versloeg in een rechtstreeks duel Jorrit Bergsma (6.15,70). „Met Bergsma aan de start weet je dat je altijd alert moet schaatsen en dat ging erg goed”, zei Kramer na afloop. De Fries probeerde in de laatste rondes een gat te slaan maar Bergsma kon goed pareren. „Met nog drie ronden te gaan, gaf ik even gas, dan bouw je voorsprong op en die kon ik goed vasthouden. Ik heb niet diep hoeven gaan.”

Bij de vrouwen werd Antoinette de Jong vrijdag tweede op de 3.000 meter, in 4.04,53. Alleen wereldkampioene Martina Sablikova was sneller: 4.03,56. De Tsjechische won vorig weekeinde in China ook al de drie kilometer. De Russin Anna Joerakova eindigde in Nagano als derde. In 4.05,24 hield ze de 44-jarige Claudia Pechstein (4.05,51) net van het podium.

Ireen Wüst moest in de M-Wave van Nagano genoegen nemen met de vijfde plaats, in een tijd van 4.05,77. Op deze afstand eindigde Wüst vorige week in Harbin op de zevende plek. Ook nu kon de tweevoudig olympisch kampioene op de drie kilometer in de slotfase van de race haar snelheid niet vasthouden. (NRC, ANP)