Restauratie Buckingham Palace gaat 430 miljoen euro kosten

Sommige buizen en kabels zijn sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer vervangen.

Buckingham Palace
Buckingham Palace Andrew Winning/Reuters

Het paleis van de Britse Koningin Elizabeth II gaat de komende tien jaar voor 430 miljoen euro (370 miljoen pond) gerestaureerd worden. De Britse regering heeft daar vrijdag groen licht voor gegeven, meldt persbureau AP.

Volgens het hoofd van de koninklijke huishouding, Tony Johnstone-Burt, zal de restauratie er voor zorgen dat het paleis mee kan tot 2067. Het gaat vooral om verwarmings- en waterbuizen, en om elektrische kabels. Die zijn sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer vervangen. Ook krijgt het paleis zonnepanelen.

Het geld komt van een tijdelijke verhoging van 66 procent van het bedrag dat beschikbaar is voor het huishouden van de koningin. Johnstone-Burt zei tegen AP “de verantwoordelijkheid die bij dit bedrag komt kijken” erg serieus te nemen. Hij sprak de hoop uit dat het Britse publiek het bedrag accepteert om het iconische gebouw te behouden.

De werkzaamheden zullen in april 2017 beginnen zonder dat het paleis sluit voor toeristen. Ook blijft de koningin er gewoon wonen.

In november vorig jaar werd de zaal voor staatsdiners een half jaar gesloten omdat men vreesde dat het plafond naar beneden zou vallen door achterstallig onderhoud. Het paleis is al sinds 1761 in bezit van de Britse koninklijke familie. In dat jaar kocht George III het landhuis. In 1837 werd het de residentie van de monarch in Londen.