Puntgave schepen ontdekt op bodem van de Zwarte Zee

Foto Expedition and Education Foundation/Black Sea MAP

Bevroren in de tijd, in het diepe ijskoude water van de Zwarte Zee, ligt een puntgaaf Ottomaans schip, waarvan hier de achtersteven is te zien. Het schip, dat tussen 1700 en 1900 is gezonken, is zo goed bewaard gebleven, dat de houten ornamenten nog zijn te zien.

De ‘Bloem van de Zwarte Zee’, zoals zijn bijnaam luidt, is een van de ruim veertig schepen die maritiem archeologen aantroffen op de zeebodem bij Bulgarije. De oudste dateren uit de 9de, de jongste uit de 19de eeuw. Het waren vrachtschepen met huiden, paarden, graan, olie, wijn, laken en slaven.

De schepen zijn ontdekt tijdens een expeditie van de universiteit van Southampton. Daarbij maakten onderwaterrobots tienduizenden opnamen, die door de computer zijn samengevoegd tot afbeeldingen als hiernaast. De archeologen waren volgens een lang verhaal in The New York Times verbluft door de onberispelijke staat van de schepen.

Dat de schepen zo goed zijn geconserveerd, komt doordat in de Zwarte Zee het zoute water uit de Middellandse Zee en het zoete water uit rivieren als de Donau samenstromen. Het lichte zoete water blijft drijven boven het zoute water en neemt alle zuurstof uit de lucht op. Het zoute water onderin is door het gebrek aan zuurstof geheel levenloos, waardoor het hout niet is weggerot of overgroeid. De archeologen gaan ervan uit dat elders in de Zwarte Zee nog duizenden gave scheepswrakken te vinden zijn.