Plant maakt verre reizen dankzij haakjes

Biologie Planten hebben slimme trucs om zich te beschermen en te verspreiden. Zoals een vieze smaak. Of haakjes.

Houd jij van spruitjes? Nee? En willen je moeder en vader dat je ze toch opeet, omdat groenten gezond zijn? Dan kun je voortaan zeggen: het is helemaal niet de bedoeling dat ik de spruitjes eet. Want de „bijzondere smaak” is juist een bescherming van de spruitenplant, vertelt bioloog Patrick Meirmans: „Niet alleen kinderen en veel volwassenen vinden spruiten vies smaken, insecten vinden dat ook. Zo zorgt de plant ervoor dat de insecten hem niet opeten.”

Dat is een slimme truc van de plant. Over dit soort slimmigheden houdt Patrick zondag een lezing voor kinderen in wetenschapsmuseum Nemo. Patrick: „Een olifant die dorst heeft, loopt naar een bron. Een hongerige leeuw vangt een prooi. Maar een plant kan niet bewegen en moet dus andere dingen doen om te overleven.”

Zo is er een acaciasoort met zijn eigen bewakers. „Die bodyguards zijn mieren die op zijn bast leven, in speciale holletjes. Die mieren beschermen de plant tegen bijvoorbeeld vraatzuchtige kevers”, vertelt Patrick.

Dit soort slimmigheden laat Patrick ook zien. Zo kun je kijken naar de Grote klit. Die plant heeft een truc om zijn zaad te verspreiden. Aan de buitenkant van de zaadjes zitten haakjes. Die blijven kleven aan dierenvachten of mensenkleren, totdat ze er ergens vanaf vallen. Patrick: „De mensen hebben hun klittenband – met dezelfde haakjes – afgekeken van de plant.”