Pakistan zet Gülenisten uit, als gebaar naar Erdogan

Turkije oefent druk uit op regeringen wereldwijd om scholen, bedrijven en andere instellingen die bij ‘Gülen’ zouden horen te sluiten. President Erdogan is nu op staatsbezoek in Pakistan.

Pakistaanse leerlingen van de aan Gülen geliëerde PakTurk-scholen protesteren tegen het uitzetten van de Turkse leraren. Foto Reuters

Pakistan zet 108 Turkse leraren en hun gezinnen uit. Ze hebben drie dagen de tijd gekregen om het land te verlaten. Het gaat om docenten aan vermeende Gülenscholen in Pakistan. Het uitzettingsbevel kwam aan de vooravond van een staatsbezoek door de Turkse president Erdogan en is bedoeld als gebaar van goede wil aan de Turkse regering.

Het is onduidelijk waar de docenten en hun gezinsleden, in totaal zo’n vierhonderd mensen, heen moeten. Ze zijn bang om naar Turkije terug te keren, omdat aanhangers van de Gülenbeweging daar op grote schaal worden opgepakt en vervolgd. Volgens de Turkse regering is de mislukte staatsgreep van 15 juli beraamd door volgelingen van Fethullah Gülen. De beweging wordt in Turkije als terreurorganisatie beschouwd.

De basis van de Gülenbeweging is in Turkije, maar de organisatie is over de hele wereld actief. Turkije oefent druk uit op andere regeringen om scholen, bedrijven en andere instellingen die bij ‘Gülen’ zouden horen te sluiten.

Het Turkse diplomatieke offensief heeft tot nu toe weinig succes. Voor zover bekend zijn alleen in Azerbeidzjan, Somalië en nu Pakistan mensen om die reden uitgezet en scholen gesloten.

Ook de Nederlandse regering heeft kort na de coup via de Turkse ambassade een lijst met namen gekregen en het dringende verzoek daartegen op te treden. Dat gebeurt niet omdat geen bewijs is bijgeleverd van betrokkenheid bij terreur of de coup.

In Pakistan zouden tenminste 28 ‘Gülenscholen’ zijn. Het bestuur van de keten waarbij die scholen horen, PakTurk, ontkent banden met de beweging. Het uitzetten van de leraren leidt tot protest van leerlingen en hun ouders. Ze proberen de uitzetting via de rechtbank te voorkomen.

Erdogan bedankte Pakistan tijdens een speech in het parlement in Islamabad. “We zullen deze terroristische organisatie elimineren voor ze ook Pakistan kwaad doet”, zei hij daar.

Dagblad Sabah, dat dichtbij de Turkse regering staat, meldde vrijdag op de voorpagina dat Turkije twintig landen waaronder de VS en verschillende EU-landen een formeel verzoek heeft gestuurd om de rekeningen te bevriezen van vierhonderd verschillende mensen en instellingen die gerelateerd zouden zijn aan de Gülenbeweging.

    • Marloes de Koning