Ook flinke stijging zorgpremie bij andere verzekeraars

Bij Zilveren Kruis en ODA stijgen de zorgpremies met 8 euro per maand, bij Interpolis met 5,75 euro per maand.

Foto Lex van Lieshout/ ANP

Na de stijging van de zorgpremie bij DWS en CZ hebben op vrijdag ook andere zorgverzekeraars hun premies voor volgend jaar bekendgemaakt. Bij Zilveren Kruis en OZF stijgt de premie maandelijks met 8 euro naar 117,45.

Bij zorgverzekaar Interpolis stijgt de premie met 5,75 euro per maand. Daar betalen consumenten volgend jaar 104,25 euro per maand voor een basisverzekering. De grootste stijging is bij zorgverzekeraar Menzis. Daar gaat de premie met 11 procent omhoog naar 119 euro per maand.

Ook stijging aanvullende verzekeringen

Volgens Norbert Hoogers, voorzitter van Zilveren Kruis, is de premiestijging beperkt gebleven door geld bij te leggen uit de reserves.

“Sinds 2008 is de premie gemiddeld minder gestegen dan de zorgkosten. Dit betekent dat de zorgkosten hoger zijn dan er aan premie binnenkomt. In 2017 dekt de premie ook nog niet volledig de verwachte zorgkosten. We zetten € 9,45 per maand per verzekerde van onze reserves in om dit verschil bij te leggen”.

Eind september maakte DWS bekend dat de zorgpremie maandelijks stijgt met 7,90 euro. Zorgverzekeraar CZ maakte begin deze maand bekend dat ze de premie verhogen met 7,90 naar 112,85 euro. Bij alle zorgverzekeraars is er ook een stijging van de aanvullende verzekeringen. Zaterdag 19 november is de uiterste datum dat zorgverzekeraars hun premies bekend moeten maken.

Lees ook een onderzoek van NRC-redacteur Jeroen Wester Tarieven in de zorg: willekeur regeert

Schippers ziet geen ruimte voor compensatie

De flinke prijsstijgingen zijn fors hoger dan minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) had verwacht. Zij ging in haar begroting nog uit van een stijging van 3,50 euro.

De minister gaf vrijdag aan geen ruimte te zien om de verhoging te compenseren, zo meldt het ANP. Volgens Schippers kunnen zorgverzekeraars meer uit hun reserve putten. Het verweer van de zorgverzekeraars is dat de stijging komt door uitbreiding van het basisverzekering. En dat wordt bepaald door de overheid.