NRC-redacteur Enzo van Steenbergen wint aanmoedigingsprijs VVOJ

Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar euthanasie.

Illustratie bij het NRC-euthanasieonderzoek.
Illustratie bij het NRC-euthanasieonderzoek.

NRC-redacteur Enzo van Steenbergen heeft de aanmoedigingsprijs gekregen van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Hij won de prijs, voor journalisten onder de dertig, voor zijn NRC-Euthanasieonderzoek.

Twitter avatar VVOJ VVOJ En de winnaar van de aanmoedigingsprijs is… #VVOJ16 Enzo van Steenbergen met zijn euthanasieonderzoek! Gefeliciteerd!

De prijzen van de VVOJ zijn beter bekend als de Loep, de persprijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. De uitreiking vond vrijdagavond plaats in Leuven. De jury staat onder leiding van schrijver en onderzoeker Jeroen Smit.

Lees hier de artikelserie waar Enzo van Steenbergen zijn prijs mee won: Dossier: het NRC-euthanasieonderzoek

Overige prijzen

De winnaar van de Loep in de categorie Digitaal zijn Maurits Martijn en Cees Wiebes van De Correspondent voor Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren.

In de categorie Tekst ging de prijs naar Robert Dulmers en Casper Thomas van De Groene Amsterdammer voor het artikel Wie gaf het bevel?, over de val van Srebrenica. In die categorie was ook de onderzoeksreeks ‘Falende ICT bij de overheid’ van NRC-redacteur Derk Stokmans genomineerd, evenals de onderzoeksverhalen van NRC-redacteur Marcel Haenen over de mol van de onderwereld bij de nationale recherche.

Onderzoeksprogramma Argos won de prijs in de categorie Audiovisueel voor het verhaal Waarom Srebrenica moest vallen. Naar aanleiding van die uitzending werd een onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de aanval op Srebrenica opnieuw geopend. Vrijdag concludeerde het onderzoeksinstituut NIOD dat de nieuwe feiten echter geen bewijs vormen dat de Dutchbatters in de steek zijn gelaten door buitenlandse bondgenoten.

Lees ook: NIOD: ‘Geen nieuwe conclusies over val Srebrenica’

De VVOJ werd opgericht in 2002 om kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek te bevorderen.