NIOD: ‘Geen nieuwe conclusies over val Srebrenica’

Nederlanders zijn niet in de steek gelaten door bondgenoten bij de aanval op Srebrenica, volgens onderzoek. Het kabinet stelt daarom geen nieuw onderzoek in.

Maarten van Meurs van het ministerie van Defensie tijdens de presentatie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies over een nieuw onderzoek naar de val van Srebrenica. Foto Jerry Lampen / ANP

Er zijn geen nieuwe feiten boven water gekomen die leiden tot andere conclusies over het verlenen van luchtsteun rondom de val van Srebrenica. Dat heeft het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies vrijdag bekendgemaakt. Het kabinet heeft daarom besloten geen verder onderzoek in te stellen.

De “verkennende bronnenstudie” voerde het NIOD uit in opdracht van het kabinet. Dat was nadat in een uitzending van het onderzoeksprogramma Argos in 2015 nieuwe documenten naar boven waren gekomen. Uit die documenten zou blijken dat Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten afspraken hadden gemaakt om geen luchtsteun aan de VN-troepenmacht UNPROFOR, waaronder het Nederlandse bataljon Dutchbat, te verlenen als de Bosnische Serviërs Srebrenica zouden aanvallen. Het NIOD heeft echter geen bewijs gevonden voor die afspraken.

Toen Srebrenica in juli 1995 werd aangevallen, kon het VN-bataljon die bescherming bood weinig beginnen. Na de val van Srebrenica werden meer dan 8.000 moslimmannen en -jongens door de Bosnische Serven vermoord.

Verder onderzoek ‘onverminderd van belang’

Ook bekeek het NIOD of westerse inlichtingendiensten voorkennis hadden over de Bosnisch-Servische aanval op de moslimenclave, die niet met Nederland werd gedeeld. Volgens de onderzoekers is daar ook geen bewijs voor gevonden.

Het onderzoek vormt dan ook geen aanleiding om nieuwe conclusies te trekken, aldus het NIOD. De Nederlanders zijn niet in de steek gelaten door bondgenoten. Het kabinet laat de zaak daarom ook rusten, totdat eventueel nieuwe documenten of getuigenverklaringen beschikbaar komen.

Verder onderzoek is “vanuit historisch-wetenschappelijk oogpunt” wel “onverminderd van belang”, aldus het NIOD. Echter, dat heeft weinig toegevoegde waarde, zonder onbelemmerde toegang tot alle geclassificeerde informatie, stelt het instituut.

    • Menno Sedee