Nederland en Indonesië gaan samen achter verdwenen oorlogsschepen aan

Sinds deze week bekend werd dat de schepen voor de Indonesische kust waren verdwenen, is onbekend wat er is gebeurd.

Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.
Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Foto Bart Maat / ANP

Nederland en Indonesië gaan samenwerken om erachter te komen wat er met de verdwenen oorlogsschepen in de Javazee is gebeurd. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag, meldt persbureau ANP. Sinds deze week bekend werd dat de schepen voor de Indonesische kust waren verdwenen, is onbekend wat er is gebeurd. Vermoedelijk zijn het illegale schrootrovers geweest.

Het aantal verdwenen schepen staat nu op zeven. Van zeker drie Nederlandse en drie Britse schepen en één Amerikaanse onderzeeër is niet bekend waar ze nu zijn. Voor de Indonesische kust zijn wel afdrukken in de zeebodem zichtbaar, zo is te zien op sonarbeelden.

Zondag vertrekt Rutte op handelsmissie naar Indonesië. Hij zal daar ook de kwestie aankaarten:

“Indonesië ziet het belang van dit dossier zeer en ze willen ook graag met ons samenwerken.”

Rutte noemde het verdwijnen van de oorlogsschepen “buitengewoon ernstig” en “diep ingrijpend”.

Slag om de Javazee

De Nederlandse oorlogswrakken zijn de kruisers Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java en een groot deel van de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer. Ze vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee. Tegelijkertijd waren het de graven van honderden opvarenden. Grafschennis is een ernstig vergrijp.

Lees ook het NRC-commentaar: Schennis maritiem erfgoed vraagt om gepaste actie

Een geallieerd eskader vertrok op 26 februari 1942 vanuit Soerabaja om de Japanse invasie van Oost-Java te verhinderen. De drie Nederlandse boten werden echter tot zinken gebracht. Daarbij kwamen meer dan 915 Nederlandse, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman, en ruim 250 Indisch-Nederlandse militairen om.

Een internationaal duikteam van het Karel Doorman Fonds, dat ter gelegenheid van de 75ste herdenking van de Slag in de Javazee de boten wilden filmen, merkte de verdwijningen op. Het team wilde ook een plaquette plaatsen bij de schepen.