Recensie

Recensie

Misschien proberen ze hem om te duwen

Laten we eens onderaan beginnen, bij de benen van Hugo Langelaan, The Rock van rugbyclub ’t Gooi en uitgeroepen tot de beste rugbyspeler van de Nederlandse competitie. De afgezakte sokken doen denken aan de prachtige tijden dat voetbalfans de schenen van, zeg, Ruud Krol vrijelijk konden bewonderen. Daarboven zien we echter dat de natte sneeuw die uit de Gooise hemel neerdaalt Langelaan toch niet helemaal onberoerd laat: er staat wat kippenvel op zijn bovenbenen.

Dat is meteen het enige kwetsbare aan deze 26-jarige gigant, die zaterdagavond met het Nederlands team aantreedt tegen Moldavië, een land ongeveer zo groot als de rugbybal die Langelaan nu rustig heen en weer beweegt in zijn linkerhand. Ze zullen wel iets proberen aan de vooravond van de wedstrijd. Hem vastbinden of zo. Met een enorme aanloop op hem af rennen als een stier (en dan vier meter terugveren vanaf zijn borstkas). Of de Moldaviërs proberen hem tijdens de wedstrijd om te duwen. Met zijn zevenen. Dan laat hij ze even begaan, tot hij kalmpjes nog zo’n ademwolkje uitblaast en dan met rustige, dreunende stappen het veld oversteekt en dan de bal in het Moldavische trygebied bezorgt. Daar niet neerkwakken, maar met beleid neerleggen (dit ook met het oog op de hoofdsponsor).

Foto Bastiaan Heus

Tekst Arjen Fortuin