Leuke rap, maar klopt het ook?

Wat gebruikte Lil’ Kleine nu precies? En kloppen de beweringen van Sevn Alias wel?

Still uit de clip van 'Drank en Drugs' van Lil' Kleine en Ronnie Flex
Still uit de clip van 'Drank en Drugs' van Lil' Kleine en Ronnie Flex YouTube

Dat Lil’ Kleine veel rapt over drank en drugs, dat wisten we wel. Maar welke verdovende middelen gebruikt hij nu précies op zijn debuutalbum? En in welk nummer? Hoe vaak? En hoe verhoudt die hoeveelheid zich tot die in andere nummers?

Statistiek is overal, hoor je wel eens, en dat heeft NRC-datajournalist Yordi Dam van het Instagram-account #RAPFACTCHECK heel letterlijk genomen. Op het account staan grafische weergaves van rapteksten, afgewisseld met factchecks van beweringen die rappers maken. Want heb je wel echt meer zorgen als je meer geld hebt, zoals Sevn Alias beweert? Of schudt hij dat gewoon uit z’n mouw?

Bedenker Dam legt uit dat hij op het idee kwam voor het account toen hij een kaartje maakte van een bekend filmpje van AT5 over een schietpartij in Amsterdam-Oost. “Dat sloeg aan, en toen ben ik gaan nadenken wat ik nog meer met infographics zou kunnen vertellen.”

Als groot hiphop-liefhebber kwam Dam toen bij de rapteksten terecht.

“Ik neem dan vooral de wat opschepperige elementen. Want hiphop is toch een beetje braggen, en dan kijk ik: wat klopt daar nu echt van?”

Daar komt Dams werk als datajournalist goed bij van pas.

“Ik wist bijvoorbeeld dat het Trimbos-instituut een onderzoek had over MDMA gebruik onder jongeren.”

Dat helpt bij het maken van de graphic:

Volgens Dam is het vooral erg leuk dat de graphics twee groepen aanspreken: mensen die van infographics houden, en rapliefhebbers. “Die vinden de visualisaties opeens heel grappig.” En zo kunnen ze nu ook alles over het gebruik van Lil’ Kleine in een oogopslag zien:

Lijpe blijkt iedereen met wiskundige precisie eerlijk te behandelen:

En Hef is vooral in de Randstad op zoek naar “ho’s”:

Voor Dam is rap luisteren inmiddels niet meer hetzelfde. “Ik luisterde eerst heel erg naar het geheel, maar ben nu echt vooral bezig met teksten checken.”