Klijnsma voorzichtig optimistisch over de pensioenfondsen

Als de cijfers van september echter niet veranderen en de fondsen hun beleid niet wijzigen, dan zullen dertig pensioenfondsen volgend jaar moeten korten.

Vlaggen van diverse pensioenfondsen wapperen voor het hoofdkantoor van pensioenbelegger PGGM in Zeist.
Vlaggen van diverse pensioenfondsen wapperen voor het hoofdkantoor van pensioenbelegger PGGM in Zeist. Foto ANP.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) zegt tegenover ANP voorzichtig optimistisch te zijn over de pensioenfondsen. Uit een vrijdag gepubliceerde analyse van De Nederlandsche Bank over de staat van de pensioenfondsen, blijkt dat de dekkingsgraad min of meer hetzelfde is als eind mei, toen het laatste rapport van DNB verscheen.

“Als je er nu naar kijkt zou een korting bij de meeste fondsen niet aan de orde zijn”, zei Klijnsma tegen ANP. Ze benadrukt wel dat pas na 31 december uitsluitsel hierover gegeven kan worden. Daarbij gaat ze uit van het feit dat de rente sinds september, toen de fondsen gemeten werden, weer is gaan stijgen. Dat is gunstig voor de dekkingsgraad.

Maar mochten de cijfers van september niet veranderen en wijzigen de fondsen hun beleid niet, dan zullen volgend jaar dertig pensioenfondsen gemiddeld met 0,7 procent moeten korten. Dat treft dan ongeveer 200.000 gepensioneerden en rond de 1,9 miljoen werkenden. De gemiddelde korting per maand is dan gering: die bedraagt in dat geval 1,68 euro, aldus DNB.