Kathalijne Buitenweg nummer twee op GroenLinks-lijst

De 46-jarige Amsterdammer keert na zeven jaar afwezigheid terug in de politiek, zegt ze in interview met NRC.

Foto ANP / Ade Johnson

Voormalig Europarlementariër Kathalijne Buitenweg wordt de hoogste binnenkomer op de kandidatenlijst van GroenLinks. Ze komt na lijsttrekker Klaver op de tweede plek, bevestigt ze in een interview met NRC.

De 46-jarige Amsterdammer keert na zeven jaar afwezigheid terug in de politiek. Tien jaar lang zat ze voor GroenLinks in het Europese Parlement; van 2004 tot 2009 als delegatieleider.

Begin 2015 werd ze ook gepolst om partijleider te worden van GroenLinks, maar ze liet aan de toenmalige fractievoorzitter Bram van Ojik weten daar niet beschikbaar voor te zijn. Van Ojik wees vervolgens Jesse Klaver aan als zijn opvolger. GroenLinks presenteert de conceptkandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zondagavond.

Lees ook: Interview Kathalijne Buitenweg

Geen plaats op de lijst voor Van Tongeren

Voor zittend Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is geen plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks. Dat maakte Van Tongeren zelf vrijdagochtend bekend op Facebook. Naar verluidt zullen de twee andere zittende Kamerleden van GroenLinks wel hoog op de kandidatenlijst komen te staan: Linda Voortman en Rik Grashoff. Eind april werd Jesse Klaver al als lijsttrekker van GroenLinks benoemd. De leden van GroenLinks krijgen tot 15 december de gelegenheid om per referendum nog aanpassingen op de conceptlijst door te voeren.

Kathalijne Buitenweg, die onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam en sinds april voorzitter is van de brancheverening Maatsschappelijke Kinderopvang, zegt groot vertrouwen te hebben in lijsttrekker Jesse Klaver. „Hij trekt een nieuwe groep mensen aan, heeft een Amerikaanse manier van campagne voeren en heeft een goede toekomstvisie. En zijn waanzinnige energie werkt aanstekelijk.”