Kamerlid Van Tongeren niet op kandidatenlijst GroenLinks

Het komt als een verrassing dat Van Tongeren, Kamerlid sinds 2010, niet op de lijst staat, die zondag wordt gepresenteerd.

Foto ANP / Bart Maat

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren staat niet op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart. Dat maakte Van Tongeren vrijdagochtend bekend op Facebook.

Het komt als een verrassing dat Van Tongeren, voormalig directeur van Greenpeace Nederland en Tweede Kamerlid sinds 2010, niet op de conceptkandidatenlijst voor GroenLinks staat, die zondagavond wordt gepresenteerd. Het is van Van Tongeren bekend dat ze graag nog een periode door wilde gaan als Kamerlid. Over de reden dat ze niet op de lijst is gekomen wil Van Tongeren niets kwijt. In de verklaring op haar Facebook-pagine schrijft Van Tongeren onder meer:

“Ik kijk met plezier terug op mijn werkzaamheden in die periode, maar wel getemperd door het besef dat groen beleid nog steeds te wensen overlaat en daar voor opkomen zeer noodzakelijk is. [...] Na een roerige periode voert Jesse de partij een nieuwe fase in en ik wens hem en zijn hopelijk, door forse zetelwinst, grote nieuwe fractie veel succes.”

Wat Van Tongeren na haar Kamerlidmaatschap gaat doen weet ze nog niet, maar ze wil zich blijven inzetten “voor groene zaken en sociale rechtvaardigheid.”

Voortman en Grashoff wel hoog op de lijst

Naar verluidt zullen de twee andere zittende Kamerleden van GroenLinks wel hoog op de kandidatenlijst komen te staan: Linda Voortman en Rik Grashoff. Eind april werd Jesse Klaver al als lijsttrekker van GroenLinks benoemd. De leden van GroenLinks krijgen tot 15 december de gelegenheid om per referendum nog aanpassingen op de conceptlijst door te voeren.

Een veelgenoemde opvolger van Van Tongeren als woordvoerder Milieu, een voor GroenLinks belangrijke portefeuille, is de eveneens bij Greenpeace werkzame Faiza Oulahsen. Maar zij staat evenmin op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, zo bevestigt ze desgevraagd vanuit de klimaatconferentie in Marrakesh.