Justitie, CIA, Nationale Veiligheid

Trump zet controversiële hardliners op zware posten

Foto Mike Segar / Reuters

Aanstaand president Donald Trump heeft vrijdag drie benoemingen gedaan voor zijn veiligheids- en justitiebeleid. Allen controversiële hardliners die hem al vroeg in zijn campagne steunden. Senator Jeff Sessions (Alabama) wordt minister van Justitie, generaal b.d. Michael Flynn Nationale Veiligheidsadviseur en afgevaardigde Mike Pompeo (Kansas) CIA-baas. Met deze benoemingen lijkt Trump niet bereid tot compromissen met Republikeinen die een beroep op hem doen gematigden te benoemen. Sessions (69) maakte een speerpunt van de strijd tegen illegale immigratie, ook legale migratie uit moslimlanden moet wat hem betreft gestaakt kunnen worden. Hij werd in de jaren tachtig ‘ongeschikt’ bevonden voor benoeming als rechter wegens racistische uitlatingen. Flynn (57) helpt volgens Trump „islamitisch radicalisme te verslaan en geopolitieke uitdagingen aan te gaan”. Pompeo (52), uit de Tea Party, twitterde vrijdag voor zijn benoeming: „Ik kijk uit naar het terugdraaien van de desastreuze deal met ’s werelds grootste sponsor van terrorisme”, kennelijk doelend op Iran. (NRC)