Ivanka schittert in het imperium van Trump

belicht in deze rubriek de voorbereidingen van Donald Trump op zijn inauguratie als president van de VS op 20 januari.
Dochter Ivanka rechts) kijkt tot terwijl vader Trump de Japanse premier Shinzo Abe ontvangt.
Dochter Ivanka rechts) kijkt tot terwijl vader Trump de Japanse premier Shinzo Abe ontvangt. Foto AFP

De Nieuwe Wereldorde is van bladgoud gemaakt, van glazen kroonluchters en marmeren pilaren. Donderdagavond, tien dagen na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, kreeg Amerika voor het eerst een inkijkje in het overgangsproces naar een nieuwe president. Trumps team gaf een paar korrelige foto’s vrij, gemaakt in Trump Tower, New York. Hiermee, en met een paar persberichten per dag, mag de buitenwereld het doen.

De foto’s laten zien hoe Trump als president-elect zijn eerste buitenlandse bezoek ontvangt. Zittend op een langwerpige bank ontvangt Trump de Japanse premier Shinzo Abe. Naast hen zitten anonieme adviseur en Trumps aanstaande nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. Het flitslicht weerkaatst in het bladgoud, maar de scène is duidelijk: Trump is aan het woord, Abe luistert aandachtig, zich schikkend naar de etiquette van Trump Tower. Als de baas spreekt, zwijgt de rest.

Er zit nog iemand te luisteren, op een stoel iets verderop. Dat is Trumps dochter Ivanka, prominent in beeld gebracht, alsof het eigenlijk om haar gaat. In welke rol zit ze daar? Is het Ivanka Trump, de CEO van het Trump-imperium? Ivanka Trump, de juwelenverkoper? Ivanka Trump, de politiek adviseur?

Ivanka Trump (35) heeft zoveel rollen bij de overgang naar Trumps presidentschap, dat het lijkt of ze alle belangen van haar vader behartigt. Ze maakt, net als haar man Jared Kushner, deel uit van Trumps overgangsteam. Ze adviseert hem in die rol over alle kabinetsbenoemingen. Maar nu Trump zich los moet koppelen van zijn imperium, krijgt ze ook de rol van zakelijk leider. Trump zei daar zelf over: „Als ik president word, doet mijn bedrijf me niks meer. Peanuts. Ik heb Ivanka, Eric, Don. Leid het bedrijf, kinderen, geniet ervan.” Ivanka krijgt waarschijnlijk de rol van CEO van The Trump Organization.

Trump stopt zijn geld in een zogeheten ‘blind trust’, zei zijn advocaat. Dat betekent dat een derde partij zijn middelen beheert, en zonder overleg investeert. Trump moet wel: een president mag volgens de wet geen zakelijke of privébelangen hebben die zijn onafhankelijkheid schaden.

Maar Ivanka wordt de beheerder van zijn ‘blind trust’. En zij is geen onbekende derde. De kans op een belangenconflict is levensgroot. Op die manier, schreven de voormalige advocaten van George W. Bush en Barack Obama deze week in The Washington Post, zet Trump Amerika voor het blok: hij regelt niets formeel, maar eist blind vertrouwen van de Amerikaanse bevolking.

Nog een belangenconflict: terwijl ze zijn miljarden beheert, is Ivanka Trump ook de politieke spil in deze overgangsfase. Zij en Jared Kushner hebben een groep rondom gouverneur Chris Christie uit het overgangsteam gewerkt, en hebben controle over Trumps benoemingen, en daarmee zijn plannen. Familieleden mogen wettelijk geen formele functie in het Witte Huis bekleden, afgezien van de First Lady. Maar de foto met Shinzo Abe laat zien dat wie met Trump wil praten, ook Ivanka moet tolereren.

Vorig weekend liet Ivanka Trump zich interviewen over haar vader, voor het CBS-programma 60 Minutes. Meteen na de uitzending stuurde haar bedrijf Ivanka Trump Fine Jewelry een ‘style alert’ rond over de armband die ze tijdens het interview droeg. Het was een gouden armband uit haar Metropolis Collection, te koop voor circa 10.000 euro. In Trumps wereld bestaan geen belangenconflicten. Politieke en zakelijke belangen helpen elkaar juist.