Recensie

Recensie

Chance The Rapper rapt en rockt Tilburg naar grote hoogten

Door de gospelinvloeden en de emotie in zijn stem heeft het concert soms iets van een kerkdienst, met een soepel over het podium glijdende voorman als predikant.

Chance the Rapper
Chance the Rapper

Even lijkt het direct mis te gaan. We zijn net onderweg en rapper Chance The Rapper uit Chicago krijgt vanuit het publiek een biertje zijn kant op gegooid. De rapper vertrekt, de lichten gaan uit, de gordijnen gaan dicht. Maar dan zet hij het nummer ‘Angels’ toch opnieuw in, samen met de muzikanten – een drummer, trompettist en toetsenist – met wie hij tot nu toe drie enthousiast ontvangen albums uitbracht.

Kerkdienst

Chance The Rapper is een van de meest frisse en veelzijdige vocalisten in de huidige rapscene. Hij vertolkt in 013 het prachtige, door gospel gekleurde ‘Blessings’ van zijn recente Coloring Book, terwijl trompettist Nico Segal – die sinds de overwinning van Trump zijn artiestennaam Donnie Trumpet vaarwel heeft gezegd – er gloedvol zijn koper doorheen borduurt. Chance kan intens zingen, vol vuur rappen, hij vertraagt en versnelt voortdurend zijn flow en heeft een terloops aandoende, maar ingenieuze rapstijl.

Je ziet rookpluimen en een enorm videoscherm, maar het is de rapper die boeit met zijn opvallend beheerste raps: het ene moment haast melodieuze spoken word, en het volgende snel en vol kracht. In een publieksfavoriet als ‘Cocoa Butter Kisses’ laat hij te veel stukken over aan de zaal; veel mooier is hoe hij in ‘Brain Cells’ het publiek meekrijgt met een intense voordracht vol dramatische nadruk.

‘Cocoa Butter Kisses’, een publieksfavoriet. De tekst gaat verder na de video.

Door de gospelinvloeden en de emotie in zijn stem heeft het concert soms iets van een kerkdienst, met een soepel over het podium glijdende voorman als predikant. Het ene moment rocken de muzikanten hem naar grote hoogten, het andere houden ze zich meer op de achtergrond, en is de vertolking slepend en mooi ingetogen. Maar het is vooral Chance die imponeert door live schijnbaar moeiteloos het hoge niveau van zijn studiowerk te behalen.