‘Ik wil dat wij als publieke omroep iederéén bereiken’

Shula Rijxman

De baas van de Nederlandse Publieke Omroep reageert op de kritiek op haar oproep om vaker de ‘gewone man’ aan het woord te laten.

Tv-beelden Pauw

Geeft de publieke omroep de gevoelens in de samenleving voldoende plek, vroeg bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Shula Rijxman zich maandag af in de Volkskrant. Ze stelde de vraag naar aanleiding van de overwinning van Donald Trump.

De reacties waren divers. Volkskrant--columnist Jean-Pierre Geelen zag „een bestuurder op zoek naar draagvlak en dus lijfsbehoud”. Tom-Jan Meeus schreef in NRC dat „hier een paar dingen grondig misgaan”. Was er niet al genoeg „Wilderswoede” op tv? AD-columniste Angela de Jong deelde de zorgen van Rijxman, omdat ze zich „zelden herkent in de discussies op tv”.

Welke stem zou niet gehoord worden bij de NPO? Van de boze burger?

„Ik neem afstand van de term ‘boze burger’. Bij de publieke omroep moeten alle stemmen bij elkaar komen. Dat doen we best goed: 85 procent van de Nederlanders kijkt naar onze programma’s.”

Dan zou de conclusie kunnen zijn dat de NPO het goed doet?

„We hebben veel reacties gekregen van allerlei kanten. Het leeft over de volle breedte van de samenleving.”

Waarom weet de NPO niet wie ze bereikt? Jullie meten precies wie wat wanneer kijkt, hoe lang, met welk opleidingsniveau en hoe programma’s worden gewaardeerd.

„Ik kan grote groepen zien: mannen, vrouwen, jongeren. Maar individueel kan ik niet zeggen dat ik Jan in Appelscha heb bereikt. Los van wat ik meet, wil ik een NPO die kritisch blijft op zichzelf.”

Een van uw plannen is om de burger meer bij programma’s te betrekken.

„We krijgen publiekspanels. Die kunnen we betrekken bij de programmakeuze. We organiseren ‘townhall’-meetings, voor direct contact met burgers.”

WNL wil een dagelijkse talkshow. Jort Kelder kondigde een wekelijks debatprogramma aan. Is dat de goede richting?

„Ik wil de discussie niet versmallen tot de keuze van programma’s, presentatoren of gasten van talkshows.”

Op omroepniveau dan? Is het een optie dat WNL en Avrotros meer ruimte krijgen of op een ander tijdslot mogen uitzenden?

„Nogmaals, die discussie wil ik niet aangaan. Ik ben deze discussie niet begonnen om de zendtijd van omroepen te herverdelen, maar om makers kritisch te laten kijken naar pluriformiteit.”

Is het moeilijker een rechtse bevolkingsgroep aan te spreken?

„Deel de wereld niet in op links en rechts, zou ik zeggen. Ik wil alle Nederlanders bereiken. De NPO is er voor de GroenLinkser en de PVV’er. Voor iedereen.”