Hij wist dat je van muziek een completer mens werd

De laatste bladzijdeHans Keuning was componist, dirigent en docent en werd in 1964 directeur van de Asser Muziekschool. Onder zijn leiding werd het een Instituut voor Creatieve Ontwikkeling.

Elk jaar voerde de Arbeiderszangvereniging Voorwaarts in De Rijp een operette op. Toen de dirigent vertrok werd de 20-jarige Hans Keuning gevraagd hem op te volgen. „Ik had slechts eenmaal in mijn leven een operette gezien, maar de uitdaging trok mij wel aan”, schreef hij later in een van zijn korte verhalen.

Keuning componeerde er zelf een met een oude schoolkameraad. ‘De fluit van Trocadillo’ werd uitgevoerd. Hectisch was het. De hele handeling werd opgevoerd op een toneel van ongeveer zes bij zes. „Maar iedereen genoot.”

Hans Keuning was componist, dirigent en docent en werd in 1964 directeur van de Asser Muziekschool. Onder zijn leiding werd het een Instituut voor Creatieve Ontwikkeling. „Een creativiteitscentrum lijkt nu heel logisch, maar hij was daarmee indertijd landelijk een pionier”, vertelt Roeland Robert, dirigent van het vorig jaar opgerichte Drents Jeugdorkest dat Keunings naam draagt.

Hans Peter Keuning werd geboren op 5 oktober 1926 in een doopsgezind predikantengezin in De Rijp. Op zijn zestiende was hij al organist van de Hervormde Kerk in Grootschermer. Hij ging naar het Amsterdams Conservatorium waar hij piano, schoolmuziek en directie studeerde.

Als componist schreef hij vooral muziek voor jongeren: vele werken voor koor, blokfluit, orkest en piano. „Zijn muziek is niet alleen educatief maar ook goed: ritmisch, melodieus en compact”, stelt Robert. De veelzijdige en aimabele musicus componeerde ook andere stukken, zoals een oorlogsherdenkingscantate, in 1958 uitgevoerd in Enschede.

Maar vooral was Keuning muziekpedagoog in hart en nieren, zegt zijn echtgenote en oud-PvdA-minister Margreeth de Boer. „Hans was er heilig van overtuigd dat je een completer mens werd als je kennis had van muziek en cultuur.” Daarom was hij ook „zo ontzettend teleurgesteld” over de bezuinigingen in de cultuursector.

Componist Frans Vuursteen omschrijft hem als een muzikale duizendpoot. „Hij was heel erg praktisch. Een symfonie van Haydn bewerkte hij voor een amateurorkest.” Keuning werd in 1983 afgekeurd na hartklachten. Hij begon toen met het schrijven van onder meer korte verhalen. Ook hertaalde hij tientallen boeken van 19e eeuwse Nederlandse auteurs. Keuning stierf thuis „in alle rust”, zoals op de rouwkaart stond, in Zeijen.

    • Karin de Mik